Ígéretek

2023.10.24. 15:20

Nem lesz semmi a salgótarjáni Tóstrand fejlesztéséből

Nem lesz semmi azokból a fejlesztésekből, melyek ígéretével választást nyert a salgótarjáni baloldal 2019-ben. Ezzel szembesítette a városvezetést Becsó Zsolt országgyűlési képviselő kedden, miután kiderült, hogy 2028-ig szinte biztosan nem épül meg a Tóstrandi Sport- és Rekreációs Központ. Mindez egy 31 oldalas közgyűlési dokumentumba elrejtett apró bekezdésből derült ki.

Nool.hu

Elmarad a tóstrandi területre tervezett milliárdos beruházás

Forrás: Nool.hu | Archív fotó

„Lassan 10 éve vezetik a várost a baloldaliak, miközben ez a kudarc is azt mutatja, hogy elfáradtak. A mosolydiplomácia, a jóemberkedés ebben a városban már édeskevés” – fogalmazott Becsó Zsolt. A kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője annak kapcsán tett közzé egy Facebook-bejegyzést kedden, hogy egy közgyűlési előterjesztés mélyén felbukkant az információ, miszerint elmarad a tóstrandi területre tervezett milliárdos beruházás. Ez a projekt egyike volt azon ígéreteknek – a piac és más fejlesztések tervei mellett –, melyekkel a baloldal 2019-ben megnyerte az önkormányzati választást Salgótarjánban.

Csütörtökön tárgyalnak róla

Mint arról már beszámoltunk, csütörtökön tartja soron következő ülését a salgótarjáni képviselő-testület. A napirendi pontok között 4-es számmal szerepel javaslat a városi sportfejlesztési koncepcióról. A nyilvánosan elérhető, terjedelmes dokumentum 29. oldalán – a részletesen felsorolt fejlesztési tervek után – egy aprócska bekezdés található, melyben az áll: „a fentiekben felsorolt beruházások megvalósítására a közeljövőben várhatóan nem kerül sor”.

Az indoklás szerint a projekt felfüggesztésének az oka a pandémia és az orosz-ukrán háború, illetve az, hogy külső forrás bevonása nélkül az önkormányzat önerőből nem képes megvalósítani ilyen volumenű fejlesztéseket. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy továbbra is elkötelezettek a beruházások megvalósítása mellett, ezért „a jövőben szükséges keresni azon – akár állami, akár magán – tőkebevonási lehetőségeket, melyek segítésével a létesítmények megépíthetőek”. Ezek alapján tehát azt sem lehet kizárni, hogy az önkormányzat valamikor magánkézbe adja a Tóstrand területére tervezett projektet.

Fekete talán érezhette, hogy ebből nagy bukás lesz

Becsó Zsolt bejegyzésében emlékeztetett: „2019. június végén egy közel 40 perces prezentációt tartott Molnár Károly a városházán. Az már eleve kérdéseket vetett fel, hogy miért nem Fekete Zsolt polgármester mutatta be a tóstrandi terveket, miért a piac igazgatójának kell a középpontba állnia, de most már érthetővé vált az akkori döntés. Fekete talán érezhette, hogy ebből nagy bukás lesz, ezért inkább Molnár bukjon, ha már valakinek vállalnia kell a felelősséget”.

A képviselő szerint „nagy csinnadrattával beharangozták, a 2019-es önkormányzati választások előtt látványosan bemutatták a csodálatos elemeket, most pedig kész, ennyi”. Becsó Zsolt hangsúlyozza, még igaz is lehet, amire hivatkoznak, arra azonban nem tér ki a baloldali vezetés, hogy kit terhel a felelősség azért, hogy miközben 100 milliókat elköltöttek a tervekre, látványosan „megetették a gyanútlan választókat a jövő építés szlogenjével”, a projekteket sorra elbukja a város. 

„Lassan 10 éve vezetik a várost a baloldaliak, miközben ez a kudarc is azt mutatja, hogy elfáradtak. A mosolydiplomácia, a jóemberkedés ebben a városban már édeskevés. (…) Nagyon úgy néz ki, hogy ami a városban zajlik, az a vég kezdete” – írta az országgyűlési képviselő.

Ebből nem lesz semmi…

Az eredeti tervek szerint a Tóstrandi Sport- és Rekreációs Központ alapvetően edzőtábor jellegű funkciót látott volna el, de kisebb versenyek lebonyolítására is alkalmas lett volna. A napi sportoláshoz, azok kiszolgálásához vagy az azt követő kikapcsolódáshoz szükséges funkció rendelkezésre állt volna a területen, ahová Ütős Sportok Házát, atlétikai pályát, multifunkciós komplexumot, futókört és kerékpárpályát, sőt, egy 50 méteres uszodát is ígértek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában