Prevenció

2023.11.09. 17:28

Egyre több a drogfüggő, helyzetképet vázoltak a bátonyterenyei konferencián

Nagy érdeklődés mellett tartották meg a szerhasználat témában szervezett szakmai napot csütörtökön Bátonyterenyén. A napjaink függőségeit boncolgató előadások nem csak a szociális szférában dolgozóknak, hanem minden érdeklődőnek hasznosak voltak.

Gulyás Edina

Józsa Péter, a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziója Ráckeresztúri Drogrehabilitációs Otthonának munkatársa

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A szociális munka napjára szervezett szakmai napot a Bátonyterenye Városi Egészségügyi, Szociális és Gyermekjóléti Központ az Ady Endre Művelődési Házban. A nap folyamán számos érdekes előadás elhangzott a szerhasználat témában.

– A szociális munka napjának célja, hogy ráirányítsa a figyelmet azokra a szakemberekre, akik az év minden napján gondozzák segítségre szoruló honfitársainkat – fogalmazott köszöntőjében Király Attila, a város alpolgármestere. 

A szociális munka egyfajta hivatás, szolgálat. Tiszteletet, megbecsülést érdemelnek a szférában dolgozó szakemberek.

A megjelenteket Józsa Péter, a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziója Ráckeresztúri Drogrehabilitációs Otthonának munkatársa tájékoztatta arról, hogy milyen a jó (drog)prevenció. Előadásában kifejtette, hogy sajnos egyre fiatalabbakkal találkoznak munkájuk során, a tini rehabilitáción a 12-18 év közötti gyerekekkel foglalkoznak. Megosztotta az érdeklődőkkel azokat a módszereket, amelyek mentén – tapasztalataik alapján – sikereket érnek el az iskolákban. 

– A dohányzás, az alkoholizmus és a droghasználat mellett a digitális függőség napjaink legaggasztóbb jelensége. A gyerekek idejük 70 százalékát  a képernyő előtt töltik, és a virtuális bántalmazás is egyre gyakoribb – hangsúlyozta Józsa Péter. – Nagyon jó, hogy egyre több iskolában van szociális munkás, akinek elmondhatják az őket ért sérelmeket a diákok. 

Hozzátette: érdemes ha a szülők tudják, hogy a függőség ellentéte a kapcsolat, ennek a kialakítására kell törekedni. 

Dr. Zacher Gábor a 2023-as droghelyzetről is képet festett

Dr. Zacher Gábor Mindennapi mérgeink címmel tartott beszámolót, amiben a 2023-as droghelyzetről is képet festett. Elmondta: napjainkban nagyon sok olyan esemény történik a világban, amik szorongáshoz vezetnek. Ezt oldani kell, van aki alkohollal, más gyógyszerekkel, drogokkal teszi ezt, de vannak sorozatfüggők és szerencsejátékfüggők is. 

– A lemondás tudományát kell megtanítani a fiataloknak, azonban csak azt várhatjuk el tőlük, amit mi magunk is meg tudunk csinálni – fogalmazott a szakember. 

A világjárványnak, számos negatív hatása mellett, egy pozitív hozadéka is volt: hazánkban csökkent a kábítószerek használata. 

Mint mondta, Magyarországon évente 40 millió droghasználót tartanak számon, körülbelül 20 ezren kábítószerfüggők. A problémás droghasználók száma nem magas és egészen olcsó szerek is vannak a piacon. Évente mintegy hetven ember hal meg hazánkban ezzel összefüggésben, messze nem olyan nagy a probléma mint a fejlett országokban. Az úgynevezett dizájnerdrogok az elmúlt 20 évben jelentek meg, ezek összetétele és hatása sokszor nem ismert. Mintegy 900 ilyen szer van ma forgalomban, volt olyan év, hogy száznál is több került piacra. 

A szakmai nap végén Németh Mihály, a ráckeresztúri drogrehabilitációs otthon munkatársa a felépülést támogató módszerekről tájékoztatta a jelenlévőket. A fórumot a Bátonyterenyei Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak műsora színesítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában