Emlékezés

2023.11.23. 13:48

Egykori katonatársak találkoztak a balassagyarmati régi laktanyájuknál

Megráncosodtak az arcok, kifehéredtek a hajak, de a szemek még ugyanúgy csillognak, mint ötvenöt esztendeje, a bevonuláskor. Egykori határőr katonatársak találkoztak kedden Balassagyarmaton.

Hegedűs Henrik

Egykori határőr katonatársak találkoztak Balassagyarmaton

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Henrik

Éppen ötvenöt esztendővel ezelőtt, 1968. november 21-én öltötték fel a mundért a fiúk, és lám, hiába telt el azóta megannyi idő, a barátságok mit sem változtak. A kissé borús délelőttön először csak ketten-hárman várakoztak az egykori határőr laktanya, a mai járási kormányhivatali központ Ady utcai bejáratánál, aztán végül tízen lettek, illetve csatlakozott hozzájuk az immár kilencvenedik évében járó törzsszázad parancsnokuk, Kurunczi Ferenc alezredes is. 

A vidám parolázások, megható ölelések után természetesen nekilendült a szógépezet, csak úgy ömlöttek elő az emlékezetből a régi történetek. „Te, emlékszel arra az éjszakai őrszolgálatra?” – hangzott el a kérdés, mire hatalmas hahotában tört ki a társaság. Hasonlóképpen mosolyt csalt az arcokra, amikor felemlegették, miként babráltak ki a kiváltképp hangosan horkoló bakacimborával. Előkerült egy afféle érettségiző csoportképre hasonlító, a férfiakat humoros pózokban ábrázoló fotó is, rajta mind a harminchárom régi bajtárssal.

A szervezők nevében portálunk érdeklődésére a napjainkban Balassagyarmaton élő Molnár László elmondta: először a negyvenedik évfordulón jöttek össze, amit az ötvenediken megismételtek, sajnos akkor igen hiányos létszámban jelentek meg, mindössze öten voltak, most viszont örömteli módon többen elfogadták a szíves meghívást.

A találkozó a közös csoportfotó elkészítését követően sok-sok beszélgetéssel folytatódott az Ipoly-parti város egyik éttermében, ahol megemlékeztek az azóta elhunyt pajtásokról is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában