Múltidézés

2023.11.06. 16:18

Almatermelők panaszkodtak harminc éve az eladhatatlan gyümölcsök miatt Nyugat-Nógrádban

A nyári aszály ellenére nem volt rossz termésátlag harminc esztendeje a nyugat-nógrádi almáskertekben, a vállalkozók mégis panaszkodtak, mert a megérett gyümölcsök jelentős részét nem sikerült értékesíteniük. Többek között erről (is) szóltak a hírek 1993 novemberének első hetében.

Hegedűs Henrik

Időközi választásokat tartottak

Nézsán még 1993 októberének végén tartottak időközi önkormányzati választásokat, ahol régi-új polgármester foglalta el székét Tóth Károly személyében. A faluvezető a Nógrád Megyei Hírlap hasábjain elárulta, a település választópolgárainak mintegy fele szavazott, ám egyre kevesebb fiatal, főként az idősebb korosztályok járultak az urnákhoz. Érdekességként megemlítette, hogy a választás napján esküvőt tartottak a községben, és a helybéli menyasszony a boldogító „igen” kimondása után ment voksolni. 

Tóth Károly a rövid- és távlati terveiről szintén beszámolt: első és legfontosabb feladat az ivóvízhálózat kiépítésének a befejezése, míg a későbbiekben a településen található Hősök terén egészségügyi központot alakítanának ki, benne a háziorvosi rendelővel, a fogorvosi szolgáltatással, a védőnői irodával, illetve a gyógyszertárral, míg gondolkodnak egy idősek otthona létesítésén is.

Igazságügyi miniszter látogatott Gyarmatra

Balassagyarmaton ezekben a napokban dr. Balsai István igazságügyi miniszter jelenlétében adták át a Nógrád Megyei Bíróság felújított épületét. Az eseményen mind a tárcavezető, mind pedig dr. Halász Zsolt, a megyei bíróság elnöke hangsúlyozta: a korszerűsítés megteremtette a feltételeket, hogy a városi bíróság is ide költözhessen. A sajtótájékoztatón dr. Balsai István kiemelte, az 1956-os sortűzügyekben és a Hadady Rudolf és Hargitay Lajos meggyilkolásával kapcsolatban egyaránt elviselhetetlen a társadalom számára, ha ezeket a nyitott aktákat nem zárják le és rendezik mielőbb, elfogadhatóan és megnyugtatóan.

Támogatták a fiatal házasokat

Ugyancsak Balassagyarmaton arról döntött a képviselő-testület, hogy az önkormányzati bérlakások eladásából befolyt, mintegy tízmillió forintos összeget a fiatal házasok támogatása érdekében szociális lakások építésére fordítják. Az ingatlanokat a Patvarci és a Dózsa utcák sarkára tervezik, első ütemben 1994-re hat-hét lakást adhatnának át, a másodikban pedig további tizenhét-tizennyolcat.

Magyarnándorban az almatermelők panaszkodtak

Horváth Gyula és Vidó Péter az egyik cég képviseletében elmondták: közel 140 hektáros a gyümölcsöskert, amit 220 vállalkozónak adták bérbe, főként kétféle fajta érik az ágakon, jonatán és starksimson, és a fokozott mértékű nyári aszály ellenére nem volt különösebb gond a hozammal. Sokkal nagyobb probléma azonban az értékesítés. Az eddig igen megbízható szlovák partner visszamondta a megrendelését, azzal az indoklással, hogy az országukban beviteli tilalmat rendeltek el. Hasonlóképpen a német és az osztrák üzletfelek sem jelentkeztek, ott állítólag a hatóságok addig nem engedik meg az importot, ameddig a hazai állomány el nem fogy.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában