Meditáció

2023.11.08. 13:53

A meditáció gyógyír a bajban – íme a salgótarjáni egészségmentor tanácsai

A buddhizmusról mesélt portálunknak Kovács Hetti salgótarjáni egészségmentor és természetgyógyász, aki nemrég egy elvonuláson is részt vett.

Nagy Orsolya

Kovács Hetti

Forrás: Nool.hu

A salgótarjáni természetgyógyász elmondta, hogy a buddhizmus röviden egy filozófia, egy gyakorlat alapú világnézet és vallás. Azt is lehet mondani, hogy a józan gondolkodás visszaszerzése. Ez egy körülbelül 2500 éves tanítás, amely Buddhától származik. Azzal kapcsolatban, hogyan jött az életébe, Hetti úgy fogalmazott, hogy egy nagyon hosszú folyamat volt, amely többször is megérintette őt.

– Amikor a természetgyógyászatot tanultam és kezdtem felépülni a betegségemből, valahogy azt éreztem, kevés az, hogy csak a fizikai testtel foglalkozom, a szellemmel és lélekkel is kell. Amikor pedig elhatároztam, hogy szeretnék embereknek segíteni abban, hogy jobbá tegyem az életüket, akkor elgondolkodtam azon, hogy mindezt azzal kell kezdeni, hogy az enyémet teszem jobbá. Aztán találkoztam a mesteremmel, akivel nagyon erős lett a kötődés és nagyon örülök, hogy az ő tanítványa lehetek – közölte Kovács Hetti, akinek a buddhizmus gyökeresen megváltoztatta az életét.

Hozzátette: a lényeg, hogy befelé figyeljünk és elcsendesedjünk, hiszen annyi a zaj körülöttünk és elfelejtünk kapcsolódni önmagunkkal, de a természettel is. Kovács Hetti arra is kitért, hogy mennyire másként kezelik a halált a buddhizmusban.

– Ott a gyerekek láthatják azt, hogy a halál egy természetes folyamat, hogy az ember éli az életét, megöregszik, elhasználja a testet és akkor egy másik dimenzióba átlép. Ezek a gyerekek pedig, akik mindezt megtapasztalják, sokkal jobban tisztelik az életet és az időseket is, hiszen látják az élet folyamatát. A mi kultúránkból ez sajnos nagyon hiányzik. Nem tudjuk hogyan viszonyuljunk a halálhoz – fejtette ki a szakember, akiről az is kiderült, hogy több alkalommal volt már elvonuláson is a természetben. Ezt pedig mindenkinek ajánlja, hiszen az ember új oldalról ismerheti meg önmagát és itt igazán eltud csendesedni.

A természetgyógyász hangsúlyozta a meditáció fontosságát is és azt, hogy az erre való tanítást már gyermekkorban meg kellene tanítani. Az pedig biztos, hogy az emberek is sokkal boldogabbak lennének, ha elsajátítanák a meditáció rejtelmeit. Mint mondta, a buddhisták nem magukért meditálnak, hanem a Föld összes érző lényéért. Az együttérzést gyakorolják. A salgótarjáni egészségmentor podcastunkban beszámolt továbbá saját tapasztalatairól, az elvonulás élményeiről és arról is, hogy miért érdemes foglalkozni a buddhizmussal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában