Kirándulás

2023.11.22. 14:42

A ludányi fékető és vizslási mente is lenyűgözte a népi iparművészt

Egy, a közelmúltban tett kiránduláson szerzett élményeiről számolt be Bocsi Éva, akit a Palóc Múzeum tárlatain és a csesztvei Madách-kúriában látott tárgyak közül kettő különösen lenyűgözött.

Veres Edina

Nyugat-Nógrádban tett látogatás a napokban Bocsi Éva vizslási születésű népi iparművész. Mint arról portálunk is beszámolt: a vizslási Őszikék Nyugdíjas Klub tagjai és a kazári Aba Sámuel Általános Iskola második osztályos tanulói a közelmúltban a balassagyarmati Palóc Múzeum tárlatait és a csesztvei Madách-kúriát tekintették meg egy kirándulás során. A résztvevők között a Népművészet Mestere címmel is elismert babakészítő is jelen volt, aki a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a látottak közül teljesen elvarázsolta őt két tárgy: a ludányi tarajos fékető, illetve a vizslási női mente.

„A gyönyörű ludányi fékető, aminek az elődjét Petőfi Sándor is látta, amikor a Palócföldön járt. Útirajzok című művében elragadtatással írt róla, hogy ha megnősül innen hozat a feleségének fejdíszt. A Vizslásról, 1930-ból származó mente volt a másik ruha, ami nagyon tetszett. Véleményem szerint ez az egy darab lehet már csak belőle. Egyszer meg kellene varrnom babára” – fűzte hozzá Bocsi Éva megjegyzésként a megosztott képekhez. A vizslási babakészítő élménybeszámolójából emellett az is kiderült, hogy Csesztvén, a Madách-kúriában felpróbált egy kalapot Az ember tragédiája című színmű ruhatárából.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában