Fejlesztés

2023.11.14. 14:31

1,3 milliárd forintból valósultak meg turisztikai fejlesztések Hollókőn

Befejeződött a „Hollókő Ófalu és a vár turisztikai fejlesztése” című projekt, amely az önkormányzat mellett a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. és a Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumi partnerek bevonásával valósult meg. Az 1,3 milliárd forintos beruházásról konferenciát tartottak hétfőn a Dr. Román András Látogatóházban.

Lászlók Judit

A projekt záróeseményén Szabó Csaba, Hollókő polgármestere köszöntötte a megjelenteket

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A projekt záróeseményén Szabó Csaba, Hollókő polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Beszédében felelevenítette, hogy ötven évvel ezelőtt ugyan a település őrizte az örökségét, de senki nem gondolta volna, hogy ilyen fejlődésen megy majd keresztül a község. 

– Több éven keresztül, több tervvel sikerült elérni, hogy 1987-ben az UNESCO világörökségi helyszínné nyilvánítsa Hollókőt – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: a kilencvenes években még nem sok látnivaló volt a településen, azonban 1998 óta folyamatosan azon dolgoznak, hogy megóvják az értékeket és új turisztikai attrakciókat hozzanak létre, illetve munkahelyet teremtsenek az itt élőknek. Beszédében kitért arra is, hogy amikor 2014-ben egy kétmilliárd forintos támogatásnak köszönhetően sikerült egyebek mellett létrehozni az információs irodát, egy új parkolót, pékséget és játszóházat is. Ennek köszönhetően pedig már jóval több időt tölthettek el Hollókőn a turisták. Ugyanakkor még mindig szerették volna elérni, hogy a főszezonon kívül is legyen több vendég.

A mostani projekttel kapcsolatban kiemelte, hogy az eredetileg két-három évre tervezett fejlesztés végül hét éves lett. Mindezt leginkább a Hollókői Vár tervezése és annak engedélyeztetése, a pandémia és a közbeszerzési törvény módosítás is nehezítette. 

– Reméljük a beruházás által Hollókő a jövőben még többet nyújt majd minden látogató számára. Emellett úgy gondoljuk, hogy a beruházás jól szolgálja a munkahelyteremtést, illetve a projekt tovább a növeli a község színvonalát – mondta a polgármester, aki hálás mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak a fejlesztés megvalósításához.

Fontos a megyei identitás erősítése és a szülőföld szeretete

Ezt követően Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének az elnöke osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Beszédében kifejtette: mennyire fontos a megyei identitás erősítése és a szülőföld szeretete. Ugyanis ez segít abban, hogy a következő generációk itt maradjanak szűkebb hazánkban. Mint mondta: tulajdonképpen minden tevékenységnek, fejlesztésnek és beruházásnak ezt a célt kell szolgálnia. Hangsúlyozta továbbá, ahhoz, hogy Nógrád vármegye maradásra ösztönözze az embereket, szükség van minél nagyobb értékkel bíró munkahelyekre, fejlődő gazdaságra, komfortos élettérre, valamint a gyermekek identitás erősítésére és a szülőföld szeretetére való nevelésére. 

Részletesen is bemutatta a projektet

A köszöntőket követően Kelecsényi Péter, a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be a projektet. Mint megtudhattuk: a fejlesztés által felújítottak egy parkolót, a Millenniumi Emlékparkot, korszerűsítették és bővítették a Dr. Román András Látogatóházat, valamint létrehozták egy korábbi étteremben a Palóc Gasztroközpont és Kiállítást. A beruházás érintette továbbá a Masinás Étterem kialakítását és berendezésének a beszerzését, illetve a Hollókői Vár rekonstrukcióját, kiállítások és berendezések megvalósítását. Kelecsényi Péter hangsúlyozta: ezzel a projekttel szerették volna a várat is jobban fókuszba helyezni a látogatók számára. 

Az előadásokat követően átadták a projekt részeként felújított Dr. Román András Látogatóházat. Az átadó ünnepségen részt vett dr. Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes, közigazgatási államtitkár is. A konferenciát a pályázatban érintett helyszínek bejárásával zárták.

Szabadulószoba és gasztroközpont is létesült a projekt által 

A konferencián „A hollókői vár és az Ófalu új kiállításai és turisztikai vonzerői” című előadás keretében Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft. igazgatója, művészettörténész tájékoztatott arról, hogy a Palóc Gasztroközpont és Kiállításon a résztvevők interaktív keretek között ismerkedhetnek meg egyebek mellett a palóc konyhával, az ételek elkészítésével és a mindennapi tárgyi eszközökkel. Emellett a létesítmény alkalmas arra is, hogy a jövőben főzőiskolaként működhessen. 

Az előadás során levetíttek egy néhány perces kisfilmet is, amely a Hollókői Vár építési periódusait mutatta be három dimenzióban. Mindezek után pedig Bors-Bulbuk Zsuzsanna művészettörténész és a vár kiállításának kurátora beszámolt a várban történt fejlesztésekről is. E szerint többek között létrehoztak a vár udvarán egy hat információs táblát, illetve egy idegenvezetői applikációt is. Kialakították továbbá a várban a „Legendák és Történelmi Játéksarkot”, a „Reneszánsz Ebédlőpalotát” (Lovagterem), a várkápolnát és egy szabadulószobát is. A vártörténeti kiállításon pedig a birtoklás és vártörténettel ismerkedhetnek meg a látogatók interaktív módon. Az Örökség – fenntarthatóság – turizmus előadáson Kedves Csaba projektmenedzser pedig arról beszélt, hogyan lehetne ezt a projektet tovább folytatni a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában