Vandalizmus

2023.10.05. 15:20

Vandálok szaggatták szét a zagyvapálfalvai könyvpad kínálatát, az eset sajnos nem egyedi

Cseppet sem szívderítő a park zöld gyepszőnyegét borító papírlapok látványa. A szemetelés már önmagában felháborító, de az mindennek a teteje, hogy az ingyenes olvasnivalót kínáló könyvpadok kiadványait tépik darabokra az unatkozó emberek.

Gulyás Edina

Cseppet sem szívderítő a park zöld gyepszőnyegét borító papírlapok látványa

Forrás: Beküldött fotó

Salgótarján pálfalvai városrészében fogadta a fenti látvány egy ott lakó olvasónkat. Mint jelezte: a parkban található fedett szabadtéri kiülő környékét borították be a széttépett könyvek lapjai. A néhány hónapja ott elhelyezett könyvpad kínálatát tették tönkre – véleménye szerint – unatkozó fiatalok. Sajnos mint megtudtuk, az eset nem egyedi, a megyeszékhely több pontján elhelyezett, ingyenes olvasmányt kínáló ülőalkalmatosságok környékén már többször találkoztak vandalizmussal a Balassi Bálint Könyvtár munkatársai. 

– A három városközponti és a Beszterce-tó partján elhelyezett könyvpadok sorát júniusban bővítettük a Gorkij-lakótelepivel – tájékoztatott Molnár Éva, az intézmény igazgatója. – A kezdeményezés elsődleges célja természetesen az olvasás népszerűsítése.

A különleges ülőalkalmatosságok pihenést nyújtanak a testnek és felüdülést a léleknek, a padhoz tartozó kis „házikókban” pedig a romantikus, és a szórakoztató irodalom mellett természetesen gyermekeknek szóló kötetek is helyet kapnak. Azokból bárki elviheti, beleteheti és kicserélheti a könyveket.

– A könyvpadokban munkatársaink általában kéthetente cserélik a köteteket, ilyenkor képet kapunk az esetleges rongálásokról is. Sajnálatos módon azt tapasztaljuk, hogy előfordulnak a fentihez hasonló esetek és nem rendeltetésszerű használattal is találkoztunk már – fogalmazott az igazgató. – Ezek számomra is elkeserítők, amik nem egyeztethetők össze a könyvtárosok olvasást népszerűsítő szándékával. Küldetésünket ennek ellenére tovább folytatjuk, bízunk abban, hogy sok gyermek és felnőtt olvasó örül a kihelyezett könyveknek és elítéli a rongálók pusztító magatartását.

Hozzátette: mindezek ellenére is népszerűek és forgalmasok a könyvpadok, amelyek sosem üresek hiszen tesznek bele kiadványokat a városlakók is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában