Könyvtár

2022.06.27. 14:29

A testnek pihenést, a szellemnek felfrissülést nyújt a salgótarjáni könyvpad

A Balassi Bálint Megyei Könyvtár mellett érdekes kialakítású ülőalkalmatosságra figyelhetnek fel az arra járók. A helyet foglalóknak nem csupán testi pihenést kínál az úgynevezett könyvpad, hiszen a hozzátartozó házikóban a különféle kötetek a szellemnek is felüdülést nyújtanak.

Veres Edina

Forrás: Nool | Fotó: Hegedűs Márk

Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója elmondta: a Salgótarján száz éve város emlékbizottság döntése nyomán az első könyvpadot már a napokban kihelyezték az intézmény mellé, a Kassai sorra.

– A kezdeményezés elsődleges célja természetesen az olvasás népszerűsítése. A könyvpad nem könyvtári, hanem „becsületi” rendszer alapján üzemel. Ennek értelmében egy három szavas szlogen alapján működik, azaz bárki vihet belőle, bárki tehet bele, bárki cserélhet benne könyvet – mondta Molnár Éva. Arra is rámutatott, hogy a könyvpadba a romantikus, és a szórakoztató irodalom mellett természetesen gyermekeknek szóló kötetek is helyt kaptak. A nyár folyamán további két különleges ülőalkalmatosságot helyeznek majd még ki Salgótarjánban. Az egyiket a Pécskő úti játszótérnél, míg a másikat a Besztercei-tó partján.

A könyvtárigazgató azt is elárulta: bízik benne, hogy a könyvpadoknak nagy forgalma lesz, és nem csupán a kötetek kiválasztáshoz, hanem azok elolvasáshoz is meghitt helyszínt biztosítanak majd a könyvek szerelmeseinek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában