Gyermeknevelés

2023.10.20. 11:22

Több mint nyolcszáz kisgyermek jár a salgótarjáni óvodákba

A nógrádi vármegyeszékhelyen jelentősen megoszlik az óvodák gyermeklétszáma. A családok összesen 10 intézmény közül választhatnak.

Gordos Balázs

Salgótarjánban jelenleg 10 óvoda működik, melyekben 36 csoport üzemel 873 kisgyermekkel – derül ki abból a tájékoztatóból, melyet a jövő heti közgyűlésen tárgyal meg Salgótarján képviselő-testülete.

Mint írták: a legtöbb csoport – összesen 9 – a Mackóvár Központi Óvodában működik, itt 209 gyermek tölti a mindennapjait. Ez valószínűleg annak is betudható, hogy a város központjában helyezkedik el, és jól megközelíthető. A rangsor második pozícióját a Nyitnikék Tagóvoda foglalja el, melynek 6 csoportja 153 gyermeket számlál. A nyilvánosan elérhető beszámolóból kiderült: a legkevesebb óvodás a Szivárvány Tagóvodába jár, melynek óvodaközösségét mindössze 44 apróság alkotja. A tájékoztató szerint Salgótarjánban két bölcsőde található, ezek 3 csoportjában 20 kisgyermekről gondoskodnak.

Érezhető az óvodapedagógus-hiány

Az országosan jellemző óvodapedagógus-hiány érezhető az intézményekben. Salgótarjánban 70 óvónő mellett 36 dajka végzi munkáját, valamint 13 pedagógiai-asszisztens és 2 óvodatitkár segíti a mindennapi munkát. A mini bölcsődében pedig 5 kisgyermeknevelő és 3 dajka tevékenykedik.

A város közgyűlésén döntenek arról a javaslatról, melyben előterjesztőként Huszár Máté alpolgármester azt indítványozza, hogy a köznevelési törvényben rögzített 25 fős maximális csoportlétszámot a salgótarjáni intézmények léphessék túl. A törvény erre – 20 százalékos mértékig – lehetőséget biztosít a fenntartóknak. A javaslat szerint több olyan óvodai csoport is van a városban, ahol így 4-5 fővel is emelkedhet a létszám.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában