Beruházás

2023.10.16. 08:05

Száznyolcvanmillió forintból oldódott meg egy régóta fennálló probléma Bujákon

Több mint száznyolcvanmillió forintos támogatásnak köszönhetően valósította meg a csapadékvíz-beruházást a közelmúltban a helyi önkormányzat a településen.

Nagy Orsolya

A nagyobb esőzések alkalmával többször okoztak jelentős kárt az utóbbi években az intenzív záporok – derült ki a portálunknak elküldött sajtóközleményből.

Mint írták: az önkormányzat éppen ezért pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a községben található csapadékvíz-elvezető árkok rekonstrukciójára, amelyet sikeresen meg is valósított. A beruházás célja az volt, hogy fejlesszék a belterületi csapadékvíz- elvezető rendszert, valamint csökkentsék a vízkár kockázatát.

Hozzátették: a meglévő útburkolatok, járdák elhelyezkedése és lejtésviszonyai, valamint az egyéb közművek elhelyezkedései miatt a csapadékvizek gyűjtését és elvezetését nyílt árkokkal, illetve beton átereszekkel valósították meg.

Ezen túlmenően a mederburkolást előre gyártott vasbeton mederburkoló elemekkel alakították ki, amely így esztétikus képet mutat. Az időszakos vízfolyásokat betonba rakott terméskővel burkolták. Az előre gyártott vasbeton elemek anyaga időtálló, fagyálló, kopásálló, kivitelezése könnyű és jól gépesíthető. Emellett a fenntartása is egyszerű, mert az árokban a növényzet nem telepszik meg, a lerakódott hordalék pedig az árokfenékről könnyen kilapátolható.

A sajtóközleményből az is kiderült továbbá, hogy a kapubejárók kialakítása alapvetően az egyes ingatlanok meglévő kapubejáróinál, fedlapok beépítésével valósult meg. Továbbá úgynevezett vasbeton hordalékfogó műtárgyat építettek ki, amely a mezőgazdasági területről lefolyó vizeket összegyűjti és szabályozottan vezeti el.

Borítóképünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában