Könyvtár

2023.10.22. 09:58

Szakmai napon ismerkedtek Balassagyarmat értékeivel a könyvtárosok

Nemrégiben szakmai napra érkeztek Nógrád vármegye könyvtárosai Balassagyarmatra a Balassi Bálint Megyei Könyvtár szervezésével.

Lukács Zsófia

Forrás: Facebook | Madách Imre Városi Könyvtár

– Évente több alkalommal összehívjuk a Nógrád vármegyei könyvtárosokat, amikor kihelyezett szakmai napot tartunk. Egy adott település könyvtárába látogatunk és a megismerkedünk a helyi nevezetességekkel, érdekességekkel. Most a balassagyarmati Madách Imre Városi Könyvtárat választottuk, amely pár éve egy pályázatnak köszönhetően megújult, az ő szakmai munkájukba kaphattunk betekintést – mondta portálunknak Ferik Ibolya, a megyei könyvtár területi szolgáltató osztályának vezetője.

Hozzátette, hogy kistelepülési és városi könyvtárak is képviseltetették magukat a szakmai napon. A programmal az volt a céljuk, hogy segítsék a vármegyei könyvtárosokat, egymás tapasztalataiból fejlődhessenek, olyan lehetőségeket nyújtsanak, amelyek előmozdítják a szakmai fejlődésüket és egy csapatépítő jellege is van az eseménynek. 

Segítik a könyvtárosokat

A könyvtáros szakmai napon 60 szakember vett részt, akik megismerkedhettek a könyvtár munkájával, tereivel és szolgáltatásaival.  – A vármegye történetének egyik legnagyobb létszámú könyvtáros szakmai napjának résztvevőit köszönthettem. Az olvasottság csökkenése ellenére a magas létszám a Madách-évforduló kapcsán városunknak is szólt. A járvány és az értő olvasást mutató romló statisztikák miatt a szakma jelentős kihívások előtt áll, mindent megteszünk azért, hogy a könyvtáros kollégákat segítsük ebben Balassagyarmaton – fogalmazott Csach Gábor polgármester a közösségi oldalán.

A Madách Imre Városi Könyvtár arról is beszámolt, hogy a találkozó jó alkalmat teremtett szakmai kapcsolatok ápolására, tapasztalatokat cseréltek, jó hangulatú beszélgetéseket folytattak. A szakmai napra számos településéről érkező könyvtárosok a balassagyarmati múzeum állandó és időszaki kiállításainak megtekintésével indíthatták a napot.  – Megannyi érdekességet tudhattunk meg a palóc ünnepekről és hétköznapokról, Madách és Petőfi életéről, megcsodálhattuk néprajzi látványtár tárgyait, valamint az ország első skanzenjét, a palóc portát – mondta portálunknak Királyné Mulyad Klaudia, Nógrádmegyer közművelődési munkatársa.

Kiemelte, hogy a Madách Imre Városi Könyvtár munkájával is megismerkedhettek, ahol a gyarmati könyvtárosok bemutatták könyvtárukat, a jó hangulatú találkozón erősödtek a szakmai kapcsolatok és számtalan jó ötlettel, gyakorlatokkal gazdagodva térhettek haza.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában