Ellenőrzés

2023.10.22. 15:35

Nógrád-szerte bajt okozhatnak az ellenőrizetlenül hagyott gázkészülékek

Fontos, hogy télire minden gázkészülék működését ellenőriztessük. A rendszeres karbantartás Nógrád-szerte életeket menthet és a pénztárcákat is megkímélheti.

Lukács Zsófia

Fontos a készülékek ellenőrzése

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

Beköszöntött a hideg, sokan keresték fel az elmúlt napokban is Pásztor József balassagyarmati gázkészülék szerelőt, hogy a meghibásodott berendezéseket újra működésbe hozza. Ezek a készülékek nagyjából késő ősztől kora tavaszig működnek, a köztes időben általában nem. Ez idő alatt porosodnak, szennyeződések rakódnak le benne, ami problémát tud okozni télen.

– Ha rendszeresen évente ellenőriztetik és tisztíttatják a készülékeket a tulajdonosok, akkor a fűtési szezont már üzembiztosan kezdhetik. Ilyenkor megnézzük a készülék beállítását is, a kopóalkatrészeket, ellenőrizzük az elektródák stádiumát is. Visszaállítjuk a készülék maximális hatásfokát, ugyanis egy év alatt ez sokat változhat a folyamatos működés alatt, illetve a gázszolgáltató által biztosított gázminőség is változik, ezt a készülékkel kalibrálhatjuk – mondta portálunknak a szakember.

Kéményes készülékekkel van a legtöbb probléma

Hangsúlyozta, hogy hagyományos kéményes készülékek esetén adódik a legtöbb probléma a szezon indulásakor, melegítés hatására hatványozottan lerakódik benne a por, nem tud a hőcserélőn átmenni, így visszafordul az égéstermék. Hozzátette, hogy az újabb készülékekben már van visszaáramlás érzékelő, amiket szintén karban kell tartani és tisztítani kell, hogy megfelelően működjön. A beszívott por, az elégetlen gázelegyek és a kondenzátor végterméke okoz lerakódásokat, ami meghibásodáshoz, helytelen működéshez vezet, olykor nagyobb gázmennyiséget felhasználva. 

Ha megáll, akkor nagyon drága a javítása

– A kondenzációs kazánoknál azért is elengedhetetlen a karbantartás, mert az érzékeny technológia annyira megköveteli a tisztítást, mint egy nyugati autó. Ha szervizelve van, akkor sokáig elmegy, azonban ha megáll, akkor nagyon drága a javítása – fogalmazott a szakember. Pásztor József arról is tájékoztatott, hogy ilyen alkalmakkor próbafűtést is végeznek, hogy valóban megbizonyosodjanak a rendszer működéséről, a benne lévő víz szintjéről is. Mindenképp szakember segítségét kérjük az átvizsgáláshoz és a kitakarításhoz!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában