Védőoltás

2023.10.31. 17:25

Magunkat és családunkat is megóvhatjuk: Nógrádban is elérhetők már az influenza elleni vakcinák!

A múlt héten befejeződött az influenza elleni oltóanyagok kiszállítása a háziorvosi praxisokba és a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz. Mostantól az ország egész területén rendelkezésre áll, az összesen 949 ezer adag 3Fluart influenza elleni vakcina a három évesnél idősebbek részére – adta hírül a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal.

Nagy Orsolya

Itt az influenzaszezon, de máris védekezhetünk ellene

Forrás: MW

Mint arról beszámoltak: a kockázati csoportba tartozók számára a kormány az idei évben is térítésmentesen biztosítja a vakcinát.

– Az influenza elleni védőoltás különösen javasolt a 60 év felettieknek, a krónikus betegeknek, az egészségügyi- és a szociális dolgozóknak, illetve a várandósoknak. A 2022/2023-as szezonban közel 715 ezren kaptak térítésmentes influenza elleni védőoltást. A három éven aluli gyermekek védőoltására 3 ezer adag úgynevezett Vaxigrip Tetra és ezer adag Fluenz Tetra oltóanyag biztosított, amely hamarosan országszerte elérhetővé válik majd – közölte a kormányhivatal.
Hozzátették: az influenza elleni védőoltás a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, és az influenza okozta halálesetek megelőzése céljából javasolt, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenzavírus-fertőzés, vagy a megbetegedés okozta szövődmények nagy kockázatot jelentenek.

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal felhívta a figyelmet, hogy a fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek  – egészségi állapotuktól függetlenül –, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri-, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású emberek, továbbá a várandós- vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi- és a szociális intézményben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak.
Kiemelték továbbá azt is, hogy az influenza elleni vakcina beadatása azoknak is ajánlott, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra, számukra az oltóanyag orvosi vényre, a gyógyszertárban megvásárolható.

Mint fogalmaztak: az influenzavírus rendkívül változékony, ezért minden szezonra új oltóanyag gyártása szükséges. Fontos kiemelni, hogy az influenzavírusok változékonysága miatt minden esztendőben az aktuális szezonra gyártott vakcina beadása szükséges.

Kifejtették: a szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget. Az országos tisztifőorvos kéri a lakosságot, hogy önmaga és családja egészségének védelme érdekében mindenki kérje az influenza elleni védőoltást a háziorvosától!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában