Rendezvény

2023.10.01. 09:42

Különleges hangszerek találkoztak Mihálygergén, kurul dobok ritmusára

Már reggelről nagy volt a sürgés-forgás Mihálygergén a 23. Különleges Hangszerek Találkozóján. A helyi fesztiváludvaron 19 csapat serénykedett a nemzetközi főzőverseny ínyencségeinek elkészítésében. A délután folyamán kézműves termékek kiállítása, és trófeamustra színesítette a programot. Emellett természetesen a látogatók különleges hangszerek, így például a fujara vagy a kurul dobok hangjában is gyönyörködhettek.

Veres Edina

A vendégek meg is szólaltatták a különleges hangszereket

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Színes programok kínáltak kikapcsolódási lehetőséget Mihálygergén szombaton, a 23. Különleges Hangszerek Találkozóján. A program a főzőversennyel indult még a reggeli órákban, aminek köszönhetően kora délutánra már ínycsiklandó illatok töltötték meg a levegőt, megannyi érdeklődőt csalogatva a fesztiváludvarba.

Szikoráné Sebestyén Katalin, a település polgármester portálunknak elmondta: idén a falu önkormányzata, a Salgótarjáni Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Hársas Vadásztársaság közös szervezésében valósult meg a rendezvény.

Készültek a finomságok a főzőversenyre, 19 csapat indult a megmérettetésen
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– Ez a program 23 évvel ezelőtt Mihálygergéről és a testvértelepülésünkről, a szlovákiai Klenóc (Klenovec) községből indult. A kezdeményezés lényegében onnan fakadt, hogy ősszel nálunk a Szent Mihály-napját ünnepeljük, míg náluk ez idő tájt fesztivált tartottak. Innen jött az ötlet, hogy kössük össze a két eseményt – mesélt a Különleges Hangszerek Találkozójának történetéről a polgármester, aki azt is hozzátette, hogy egy ideig Klenóc adott otthont a rendezvénynek, azonban a házigazda szerepét jelenleg már csak Mihálygerge tölti be.

Finnországi kötődésű társaság is fakanalat fogott Mihálygergén

Az esemény nemzetközi mivoltával kapcsolatban a településvezető kifejtette: annak idején szlovák és lengyel fellépők is bemutatták műsorukat a színpadon, sőt, arra is volt példa, hogy Olaszországból érkeztek vendégek. Napjainkban azonban a település lengyel barátai már nem tudnak ellátogatni Mihálygergére. Ugyanakkor idén Klenóc lakosai és fellépői mellett egy másik testvértelepülésük, a Heves vármegyei Andornaktálya produkciója is színesítette a programot, amelynek célja, hogy kevésbé szokványos hangszereket láthasson és hallhasson a közönség. Emellett a főzőverseny szintén büszkélkedhetett a nemzetközi titulussal. A 19 nevezett csoport között felsorakozott két szlovák résztvevőkből álló csapat, valamint egy finnországi kötődéssel rendelkező baráti társaság is fakanalat ragadott.

Szeretnék őrizni a rendezvény hagyományát

Az esemény 14 órához közeledve további programelemekkel gazdagodott. Egyfelől a Nemzetközi Kisüsti Pálinkaverseny kínált lehetőséget a nevezőknek a zsűri lenyűgözésére, másfelől a 23. Különleges Hangszerek Találkozója kézműves termékek kiállításával is bővült. Emellett a látogatók az idei szarvasbőgés trófeáit is szemügyre vehették. A nap folyamán a donornak jelentkezők véradással segíthettek a bajba jutott embertársaikon, míg a Hársas Vadásztársaság kezdeményezésének köszönhetően, a rendezvény történetében első alkalommal népegészségügyi szűrővizsgálatokon is részt vehettek az érdeklődők.

Színpadra lépett több csoport is
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A kulturális műsor elindulása előtt Szikoráné Sebestyén Katalin polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében arra kérte a megjelenteket, hogy tekintsék meg a művelődési ház nagytermében található képválogatást. A fotók az elmúlt tíz év Különleges Hangszerek Találkozóinak vidám hangulatát örökítették meg az utókornak. A településvezető aláhúzta: a csodálatos rendezvény hagyományát szeretnék megőrizni, mivel az nemcsak családok és barátok kötelékeit erősíti, hanem célkitűzése a nemzetekhez – mint egy nagyobb közösséghez – való tartozás is.

Még a főzősátrak alatt is ropták a táncot

Ezután a színpadi produkcióké lett a főszerep. Az esemény hangulatát egy fergeteges műsorral a Mihálygergei Mazsorett- és Társastánccsoport tagjai alapozták meg. A zenei aláfestést népszerű magyar operettek dalai jelentették, amire még a főzőcsapatok tagjai közül is többen táncra perdültek a sátrak alatt. Ezt követően két fiatal ismertette Magor és Hunor történetét verses formában, majd műfajt váltva a különleges hangszerek kerültek előtérbe.

Kézműves termékeket is láthattak az érdeklődők a művelődési házban
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Elsőként a Dobroda Hagyományőrző Együttes és a Citera Zenekar kedvenceit hallhatta a közönség. Felcsendültek bor- és népdalok, a Fohász a hazáért, és természetesen Mihálygerge dala is. Ezt követően a klenóci csoport tagjai mutatták be az egybegyűlteknek egyebek mellett a gombos harmonika és egy szlovák népi hangszer, a fujara hangját. Őket Andornaktálya település kurul dobosai követték a világot jelentő deszkákon, lüktető ritmust adva a rendezvénynek. Végül a megjelentek a Dűvő Zenekar koncertjén élvezhették a hangszerekből kicsalogatott dallamokat, míg a rendezvény zárásaként a Gabi és Csabi duó gondoskodott a vigalom jó hangulatáról. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában