Felújítás

2023.10.10. 13:51

Korszerűsítik a horpácsi Mikszáth-kúriát, már a beltérben is megkezdődött a munka

Az épület oldalához szerelt állványzatok „társaságában” rendezték meg minap a Kálmán-napi ünnepséget Horpácson, a Mikszáth-kúriában. A Nagy Palóc emlékmúzeuma kívül-belül megújul, az energetikai korszerűsítés jó ütemben halad, jövő tavaszra elkészülnek a munkálatokkal.

Hegedűs Henrik

Állványok tövében ül ércpadján az író híres szobra. A beruházásnak köszönhetően már nem lesz jéghideg a látogatótér

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A Mikszáth Kálmán Társaság múlt pénteki megemlékezésének felvezetéseként váltottunk néhány szót Molnár Zoltánnal, Horpács polgármesterével, aki ismételten hangsúlyozta, több évtizedes hiányosságokat pótolnak most a szakemberek.

– Végre sikerült megfelelő mértékű központi támogatást kapnunk, két részletben megközelítőleg 220 millió forintot – jelentette ki. – Ennek nagyobb része, mintegy 150 millió a közvetlen felújítási munkákat takarja, benne a legfontosabb feladattal, a fűtési rendszer kiépítésével. Az elmúlt harminc év alatt ugyanis fikarcnyi meleg érzés sem töltötte el a kúria látogatóit, akik beléptek a jéghideg kiállítási térbe. Ez az állapot az író örökségét képviselő tárgyi kelléktárnak sem volt túl hasznos, most végre ez a gond megoldódik. A szakemberek hamarosan végeznek a tetőszerkezettel, ezzel párhuzamosan már belül is dolgoznak. Természetesen minden a műemléki felügyelettel való szigorú együttműködéssel történik.

Új, interaktív kiállítás várja majd a vendégeket a kúriában

Molnár Zoltán hozzátette, ha a korszerűsítés építészeti része befejeződik, következhet az új, interaktív, a huszonegyedik századi követelményekhez méltó múzeumi tér kialakítása, amit a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai végeznek el Fráter Zoltán irányításával. Az egésszel várhatóan 2024 tavasz elejére készülnek el, ekkor keresnek majd egy Mikszáth-életműhöz kapcsolódó jeles eseményt, amelyen ünnepélyesen átadhatják az 1906-ban emelt, neoklasszicista stílusú megújult emlékházat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában