Programajánló

2023.10.20. 14:28

Hosszú hétvégére fel! – ezeken a helyeken kapcsolódhattok ki Nógrádban

A hosszú hétvége során több program is színesíti a hétvégét Nógrádban. Akusztikus zenei estet tartanak Balassagyarmaton, hét határon túl tekerhetnek a Drégelypalánkról induló kerékpárosok, míg Eresztvényben játékos vetélkedőre lelhetnek az érdeklődők. Október 23-án Rákóczibányán például jótékonysági sportnap várja a mozogni vágyókat, míg Cserháthalápon egy országos program 300. gyümölcsöskertjét adják át.

Veres Edina

Százéves bányászmúlt előtt tisztelegnek Kazáron

A település bányászati tevékenységének egy évszázados múltja előtt tisztelegve szervez emlékülést Kazáron a község önkormányzata, a Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület, a Szent Ilona Katolikus Egyesület, valamint a Kulturális és Környezeti Értékvédő Egyesület. A „Száz éves a kazári bányatelep” című program pénteken 15 óra 45 perckor a Bányász-Kohász Fúvószenekar műsorával kezdődik, míg negyed órával később emléktáblát avatnak az eseménynek helyt adó helyi kultúrház mellett. Ezután Prakfalvi Péter, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark nógrádi Príma-díjas geológusának előadását hallgathatják meg a megjelentek, majd Szabó Imréné, a Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület elnöke 17 órától Kazár bányatelepének 100 évét mutatja be. A meghívott vendégek emlékeikkel idézik fel a bányászélet viszontagságait és szépségeit, míg a Kazári Népdalkör bányászdalokkal színesíti a rendezvényt. Végül a program vendéglátással zárul.

Templomlátogatás és légzőtorna színesíti a kirándulást

Évzáró kirándulást szervez a mátranováki Asztam-LÉT Egyesület október 21-én, szombaton. Ahogy azt a Nool.hu is megírta, az érdeklődők 8 óra 30 perckor a faluközpontból vágnak neki a távnak, az útvonal első állomását a mátranováki Bányász Emlékház jelenti majd, ahonnan Fehérszék felé veszik az irányt. Az erdőkkel körülvett kopár hegyoldalon elterülő riolittufa-mezőn a túrázók – a lehetőségekhez mérten – légzőtornát végeznek. Végül rövid pihenő után indulnak vissza a felújított Nepomuki Szent János templomhoz, amelynek látogatását 12 órára tervezik.

Száll majd az akusztikus zene Balassagyarmaton

Hangszerekből előcsalogatott akkordok töltik meg október 21-én, szombaton 19 órától a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központot. Az October Jam című akusztikus zenei est során Gere Péter, Jancsó László, Kis Balázs, Knyazoviczki József, Majoros Tamás, Mészáros Gábor, Olicsek Ádám, Perjési Zsófia, valamint Poór Péter játszanak majd a közönségnek.

Felvonulással ünneplik a szüretet Kishartyánban

Szüreti felvonulást szerveznek Kishartyánban október 21-én, szombaton 14 órától. A község közösségi oldalának tájékoztatása szerint a résztvevők 13 óra 30 perctől gyülekezhetnek, majd fél órával később elindul a menet kishartyáni harangtoronytól.

Hét határon át tekernek a kerékpárosok

Határon átnyúló kerékpáros túrát szervez a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület és a Drégelyvár Alapítvány október 21-én, szombaton. A Kerékpárral 7 határon át című eseményre regisztrált bringások napja Drégelypalánkon rajtol el. A 9 órakor elhangzó megnyitó beszédet követően kétkerekűikre pattannak a biciklizés szerelmesei, akik a kezdőpontnak számító településről indulva, Ipolyhídvég, Tesmag, Ipolyság, Hont településeken keresztül áttekerve érik majd el az úti célt jelentő Tsitári forrást és a Szondi-alagutat. Útközben gyalogtúra, zsinagóga-, illetve múzeumlátogatás, valamint közös ebéd is szerepel a programok között.

Belépés csak népviseletben!

Népviseletbe öltözött látogatók töltik meg október 21-én, szombaton a rimóci Vincze Barna Sportcsarnokot. Ahogy arról portálunk már beszámolt, a Nógrád vármegyei viseletes bált a Rimóci Folklór Manufaktúra közössége első alkalommal szervezi meg. A rendezvényen 30 település több mint 100 viseletbe öltözött bálozója vesz majd részt, az esemény fővédnökének szerepét Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke tölti be. A bál zárt körű, arra csak a meghívott és a regisztráció által visszaigazolt települések viseletes képviselői léphetnek be. A jó kedvről és a talp alá való muzsikáról a házigazgda Rimóci Rezesbanda mellett a Folt Népzenei Együttes, Konrád Viktor dudás és Holecz Attila báli zenész gondoskodik majd.

Vetélkedők és játékok várnak a csapatokra Eresztvényben

Családi és baráti társaságok lelhetnek kikapcsolódási lehetőségre október 21-én, 10 órától az eresztvényi erdőben. Az Eresztvényi Látogatóközpont Facebook-oldalán megosztott tájékoztatás szerint az Erdei kihívás napja nevű rendezvényen a három-négytagú csapatokra játék és vetélkedő vár a lombkoronák alatt. Emellett a szervezők kicsiknek és nagyoknak szóló foglalkoztató programmal is színesítik majd a játékos kihívásokkal teli napot. 

Tavat kerülhetnek meg 

Negyedik alkalommal csatlakozhatnak a mozogni vágyók a hosszú hétvége során a kisbágyoni tókerülő sétához. Az érdeklődők október 23-án, hétfőn 10 órakor a helyi faluház kertjéből indulnak, majd körbe sétálják a Kisbágyon és Palotás települések között fekvő tavat.

Ünnepélyes keretek között adják át a gyümölcsöskertet

A táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködésről szóló megállapodás keretében a 300. gyümölcsöskertet adják át október 23-án Cserháthalápon. A Cserháthaláp önkormányzata és a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK) által szervezett eseménynek a település tájháza ad otthont 10 óra 30 perctől. A program Dócsné Sályolyi Henriett, a házigazda község polgármestere, valamint Dr. Baktay Borbála, az NBGK főigazgatója köszöntőjével kezdődik. Ezt követően 11 órától Dr. Szani Zsolt, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársa mutatja be a megjelenteknek szűkebb hazánk hagyományos gyümölcsészeti értékeit. A Cserháthalápi Csipkerózsa Hagyományőrző csoport előadása után átadják a 300. gyümölcsöskertet, majd az eseményt gyümölcsaszalvány kóstoló zárja.

Mozgással töltik meg a hosszú hétvégét Rákóczibányán

Jótékonysági sportnapot tartanak Rákóczibányán a nemzeti ünnepünkön. A község közösségi oldalának tájékoztatása szerint a település önkormányzata által szervezett programnak október 23-án, hétfőn 15 órától a helyi Sport úti sportpálya ad majd otthont. A testmozgással teli rendezvény elrajtolása előtt, azaz 14 órától a falu lakói koszorúzási ünnepségen vehetnek részt a Fő téri emlékműnél, majd egy órával később a pályán elhangzó köszöntőt követően közös zumbán, sorversenyeken, illetve kerékpáros ügyességi versenyen vehetnek részt az érdeklődők. A napot végül labdarúgó mérkőzések zárják, amely során az ovifocin és a kicsik-nagyok bajnokságán rúghatják a bőrt a mozgás szerelmesei.

Nemzeti ünnepre emlékeznek megyeszerte

A hosszú hétvége során megyeszerte fejet hajtanak a városokban és településeken az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának emléke előtt. Több településen már a pénteki nap megtartották az ünnepi megemlékezést, míg október 23-án, hétfőn például Salgótarjánban a hagyományos emlékfutással, Pásztón orgonaszenteléssel, Balassagyarmaton és Szécsényben pedig elismerések átadásával egybekötve emlékeznek meg nemzeti ünnepünkről. Az események részletes programjait ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Részletesen itt tájékozódhatsz az ünnepségekről:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában