Megemlékezés

2023.10.19. 13:50

1956. október 23: Nógrád-szerte megemlékeznek a hősökről

Nógrád szerte valamennyi városban és településen fejet hajtanak az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt. Összegyűjtöttük, hogy mikor és hol tartanak megemlékezést az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából.

Veres Edina

Szűkebb hazánk településein a következő napokban rendre megemlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról. A koszorúzással egybekötött események tekintetében a nógrádi városok sorában Bátonyterenye lesz az első. A Fáy András nevét viselő középiskola udvarán október 20-án, pénteken 10 órakor Nagy-Majdon József polgármester köszönti majd a megjelenteket, míg a megemlékezésen az intézmény diákjai is közreműködnek.

Rétságon szintén pénteken rendeznek nemzeti ünnepünk alkalmából megemlékezést és fáklyás felvonulást 18 órától. A résztvevők útja a városi művelődési központ és könyvtár elől a Mindszenty-Pallavicini Emlékszoborig vezet. A rendezvényen Mezőfi Zoltán polgármester osztja meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel, míg Simon Katalin és Vigyinszki Attila az alkalomhoz illő műsorral kedveskedik az érdeklődőknek.

Fejet hajtanak Salgótarjánban is

A megyeszékhelyen október 23-án, hétfőn 8 óra 30 perckor kezdődik az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója, illetve a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napja alkalmából szervezett ünnepi megemlékezés. A salgótarjáni Vármegyeháza mellett az 1956-os forradalom és szabadságharc ismert és ismeretlen Nógrád megyei mártírjai emlékére állított táblánál Bodó Mónika, a POFOSZ Nógrád Vármegyei Szervezetének elnöke, Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere, Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke, és Schirilla György sportoló mond beszédet. A program során Vojtkó Anna énekesnő és Petrilla Szabolcs gitárművész működik közre. Ezt követően a belváros immár harmincadik alkalommal ad otthont az 1956. október 23. emlékfutásnak. A váltó és családi futás útvonalát a hagyományoknak megfelelően a December 8. tér és a Rákóczi út jelenti, a távnak a résztvevők 9 óra 15 perckor vághatnak neki.

Elismeréseket adnak át

Balassagyarmaton október 23-án, hétfőn 14 órakor a Bajcsy-Zsilinszky utcai 56-os emlékműnél tartott ünnepi megemlékezés és koszorúzás során Csach Gábor szól majd a megjelentekhez, míg a műsorban az Ember Csaba vezette Balassagyarmati Dalegylet működik közre. Ezt követően 15 óra 30 perctől ünnepi képviselő-testületi ülést tartanak a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban, ahol a város idei szakmai díjai mellett átadják a „Balassagyarmat Jó Tanulója, Jó Sportolója” elismeréseket is.

Szécsényben október 23-án, hétfőn délután rendeznek megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából. A program 16 óra 30 perckor kezdődik a városháza falán elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával, majd onnan az egybegyűltek átvonulnak a Szécsényi Nemzetőrség Emléktáblájához, ahol a résztvevők szintén elhelyezhetik az emlékezés virágait. Ezután a helyi művelődési központ kamaratermében 17 órától megemlékezést tartanak, amely során Stayer László, Szécsény polgármestere osztja meg a résztvevőkkel gondolatait, illetve a Köz Szolgálatáért díjat is átadják. A rendezvényt az Erkel Ferenc Vegyeskar műsora színesíti Lévárdi Beáta vezetésével.

Pásztón szintén megemlékezéssel és koszorúzással tisztelegnek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója előtt. A város 56-os emlékművénél október 23-án, hétfőn 16 órakor Farkas Attila polgármester mond beszédet, majd az egybegyűltek a Magyar Szentek Római Katolikus Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulóinak műsorát is megtekinthetik. Ezt követően a résztvevők fáklyákkal vonulnak át a Csillagtéri emlékműhöz. Az esemény 17 óra 30 perckor egy „Párizsi-misével” folytatódik, amely során felavatják és megszentelik a Franciaországból érkezett orgonát. A liturgiát dr. Varga Lajos váci segédpüspök, egykori pásztói apátplébános mutatja be.

A kisebb településeken is emlékeznek

A kisebb falvak vezetése és lakói is leróják tiszteletüket nemzeti ünnepünkön. Szuhán október 20-án, pénteken 18 órától a helyi művelődési házban a Pesti Zenés Színház művészei mutatják be a Szabadság napja című előadást. Azt követően a megjelentek mécsest gyújtanak és megkoszorúzzák a község emlékművét. Az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve tart megemlékezést október 20-án, pénteken Nézsán a község önkormányzata, a szlovák nemzetiségi önkormányzat és a Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola. A művelődési házban 15 órakor elhangzik Styevó Gábor polgármester köszöntője, majd az iskolások műsora után Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője osztja meg gondolatait az egybegyűltekkel, akik ezt követően elhelyezik az emlékezés virágait az emlékműnél. Alsópetényben október 23-án, 10 órakor tartják a község 56-os szobornál az ünnepi megemlékezést, amelyet őszi faluszépítéssel kötnek egybe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában