Emléktábla-avatás

2023.10.19. 14:18

A százéves bányászmúlt tiszteletére avatnak emléktáblát Kazáron

Centenáriuma alkalmából emléküléssel ünnepelik a kazári banyatelepet a településen október 20-án, pénteken.

Veres Edina

A helyi bányászati tevékenység egy évszázados múltja előtt tisztelegve szervez emlékülést Kazáron a község önkormányzata, a Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület, a Szent Ilona Katolikus Egyesület, valamint a Kulturális és Környezeti Értékvédő Egyesület. A falu közösségi oldalának tájékoztatása szerint a „Száz éves a kazári bányatelep” című program 15 óra 45 perckor a Bányász-Kohász Fúvószenekar műsorával kezdődik, míg negyed órával később emléktáblát avatnak az eseménynek helyt adó helyi kultúrház mellett. 

Az alkotásra Fekete Roland plébánia kormányzó kéri majd az Úr áldását. Ezt követően Prakfalvi Péter, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark nógrádi Príma-díjas geológusának előadásából a megjelentek megtudhatják, hogy a geoparkon belül milyen szereppel bírnak a kazári földtudományi értékek. Szabó Imréné, a Kazár Nyugdíjasaiért Egyesület elnöke 17 órától Kazár bányatelepének 100 évét mutatja be, illetve valamivel később az érdeklődők a meghívott vendégek bányászélettel kapcsolatos visszaemlékezéseit hallgathatják meg. 

Az emlékülés bányászdalokkal folytatódik, amelyek a Kazári Népdalkör előadásában csendülnek majd fel. Végül a program, amelynek levezetéséért Dobor István, a Kulturális és Környezeti Értékvédő Egyesület elnöke felel, vendéglátással zárul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában