Ünnepség

2023.10.21. 08:58

Fiatalok idézték meg a forradalom szellemiségét Balassagyarmaton

Rendhagyó megemlékezéseken hajtottak fejet 1956 őszének hősei előtt Balassagyarmaton a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképzési Iskola diákjai – számolt be a rendezvényről az intézmény Facebook-oldala.

Hegedűs Henrik

Műsort adtak a diákok

Forrás: Beküldött

Az intézmény több rendezvénnyel tekintett vissza a hatvanhét évvel ezelőtti diadalmas, majd tragikus mozzanatokra. Az ebben a tanévben érettségiző tanulók számára Murányi Levente, a harcok egykori résztvevője beszélt az 1956-os forradalom és szabadságharcról, a különleges hangulatú történelemórán felelevenítődtek a fővárosi cselekmények, a személyes emlékek és élmények, illetve szó esett a Márciusban Újra Kezdjük (MÚK) nevű mozgalomról, amiben vállalt aktív részvétele miatt őt börtönbüntetésre ítélte a Kádár-rezsim.

Ezen kívül az iskola diákjai a régi vármegyeháza nagytermének színpadán adtak interaktív műsort, benne felidézték a Rákosi-éra félelemmel telítődött időszakát, a lázas hevületű forradalmi napokat, és a szovjet csapatok bevonulását követő megtorlást és kiábrándultságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában