Október 6.

2023.10.06. 14:05

Az aradi 13 örökségéből szebb jövőt építhetünk – vértanúkra emlékeztek Bátonyterenyén

Az aradi vértanúk emléke előtt hajtottak fejet péntek délelőtt Bátonyterenyén, az Október 6. téren elhelyezett kopjafánál.

Gulyás Edina

Sokan gyűltek össze Bátonyterenyén péntek délelőtt, hogy megemlékezzenek az aradi vértanúkról

Forrás: Nool

Fotó: Gulyás Edina

– Összegyűltünk itt, hogy méltóképpen emlékezzünk azokra az aradi vértanúkra, akik 1849. október 6-án életüket adták a magyar szabadságért és függetlenségért. Ők nem csupán a saját korszakuk hősei voltak, hanem példát mutattak a következő generációk számára is – fogalmazott emlékező beszédében Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. – Azokban a sötét időkben, amikor a szabadság és a nemzeti identitás veszélyben forgott, a vértanúk ragaszkodtak az eszmékhez és az elvekhez, amikben hittek. Olyan emberek voltak, akik nem hagyták, hogy az elnyomás és a külső erők legyőzzék őket. 

Hozzátette: az aradi vértanúk azt tanítják nekünk, hogy soha ne adjuk fel az igazságért és a szabadságért való harcot. Azért haltak meg, mert nem hajoltak meg a diktatúra és az elnyomás előtt és mert hűek maradtak azokhoz az értékekhez, amelyekért érdemes élni és meghalni. Példát mutattak nekünk arról, milyen fontos az elszántság és az áldozatkészség, az emberi jogokért és a demokráciáért folytatott harcban. 

Becsó Zsolt arra is kitért, hogy az aradi vértanúk emlékezete nemcsak Magyarország, hanem az egész világ számára fontos. Ők a szabadság és az emberi méltóság ügyének szentelték az életüket, és az általuk hagyott örökség ma is érdemes arra, hogy elgondolkodjunk azokról az értékekről és elvekről, amelyeket képviseltek. Amikor ma, az aradi vértanúkra gondolunk, ne felejtsük el, hogy áldozataik nem voltak hiábavalók. Haláluk nem csupán tragédia volt, hanem olyan esemény, ami emlékeztet bennünket arra, hogy az emberi szabadság és az igazság megőrzése érdekében mindannyiunknak részt kell vennünk a harcban.

Az ünnepség végén a résztvevők az emlékezés virágait és mécseseket is elhelyeztek a kopjafánál
Forrás: Beküldött fotó

– Az aradi vértanúk üzenete rendkívül aktuális ma is. Arra tanítanak minket, hogy soha ne adjuk fel az igazságért és a szabadságért vívott harcot – húzta alá a honatya. – Ne hagyjuk hogy az emlékük csak egy múltbeli esemény legyen! Használjuk fel az inspirációt, amit történetük nyújt számunkra és építsünk egy jobb jövőt! Legyünk büszkék rájuk és az örökségükre, és tartsuk életben azokat az értékeket, amelyekért ők olyan bátran harcoltak!

A megemlékezésen a Bartók Béla Általános Iskola diákjai is közreműködtek. Az ünnepség végén a résztvevők az emlékezés virágait és mécseseket is elhelyeztek a kopjafánál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában