Jegyzet

2023.10.16. 12:22

Alkoholmentes kocsma

Hazánkban is szükség lenne alkoholmentes kocsmákra - Lászlók Judit gondolatai a témában.

Lászlók Judit

A minap megdöbbenve olvastam a hírt, miszerint Angliában alkoholmentes kocsmát nyitottak, a hely pedig nagy népszerűségnek örvend. Őszintén szólva, először nem igazán értettem, miért van erre szükség, hiszen kocsmába szórakozni járunk, ahol bizony eközben alkoholt is iszik az ember. Ha pedig valaki nem szeretne szeszes italt inni, akkor fogyaszthat helyette üdítőt. A kérdésemre a választ végül a tulajdonos adta meg, aki nyilatkozatában elárulta, hogy gyógyuló alkoholista. Azonban a korábbi alkoholfüggőségéből adódóan mindig rosszul érezte magát, amiért esténként nem tudott olyan helyre elmenni, ahol nem kapni alkoholt.

Ezért létrehozta a Dry Dock nevű bárját, ahol az alkoholon kívül minden van, ami például egy hagyományos angol kocsmában megtalálható: dartstábla, biliárdasztal, zenegép. Az alkoholmentes kocsma fő célja, hogy segítsen azokon, akik függőségtől, mentális problémáktól vagy éppen a magánytól szenvednek. Mindezt megtudva már nagyon jó kezdeményezésnek gondolom a helyet, hiszen ez nagy segítség lehet a hasonló problémákkal küzdő embereknek.

Ugyanakkor rögtön felötlött bennem a kíváncsiság, vajon a mi országunkban, ahol a legfrissebb tanulmányok szerint a világon a legmagasabbak az alkoholfogyasztási zavarok és az alkoholizmus aránya, hogyan fogadnának egy ilyen kezdeményezést? Tudtommal még nincs ilyen hely, de a felmérések adatait látva elképzelhető, hogy nagyobb szükségünk lenne rá, mint valaha...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában