Aradi vértanúk

2023.10.06. 14:40

A szabadságvágy kötötte össze őket – Pásztón is megemlékeztek nemzetünk hőseiről (fotók)

A városban is megemlékeztek az aradi vértanúkról pénteken, a délelőtti órákban.

Nagy Orsolya

A városvezetés, a civil szervezetek és az intézmények is elhelyezték a megemlékezés virágait az emlékműnél

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A rendezvényen Németh Sándor plébános megáldotta a nemrégiben átadott Petői Sándor mellszobrot, majd a polgármesteri hivatal előtti téren, az 1948-as emlékműnél folytatódott a megemlékezés. Farkas Attila polgármester kiemelte: hazánk történelme bővelkedik dicsőséges forradalmakban, hősökben, majd a lázadások leverését követően mártírokban is, akiknek az emléke kitörölhetetlen.

A településvezető arra is kitért, hogy az aradi tizenhármak számára a hazaszeretet elválaszthatatlanul összefonódott a szabadság szeretetével, hiszen a kivégzett hősök mind nemzetiségükben, mind pedig társadalmi származásukban különböztek egymástól. A szabadságvágy kötötte össze őket. Hozzátette: ne feledjük el, hogy ők egész létükkel, legfőképpen azzal, amiért életüket adták, példát mutatnak nekünk!

– Hőseinktől megtanulhattuk, hogy egy megálmodott, szabad országért tenni kell, határozottan fel kell lépni azokkal szemben, akik meg akarnak fosztani bennünket szabadságunktól. Ezzel tartozunk utódainknak is. Nekünk, magyaroknak nehéz sorsot szánt a történelem, de soha nem adtuk fel – fogalmazott Farkas Attila.

Mint mondta: az aradi vértanúk bátor kiállása bizonyíték arra, hogy a forradalomban megteremtődött, a szabadságharcban megerősödött, a császári megtorlásban borzalmában pedig véglegessé, szilárddá vált a nemzetünk. A kivégzések pedig nem megszüntették, hanem megerősítették hazánk polgáraiban a nemzeti összetartozás érzését.

Ezen gondolatok elhangzása után pedig a városvezetés, a civil szervezetek és az intézmények elhelyezték a megemlékezés virágait az emlékműnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában