Programajánló

2023.09.29. 13:50

Tengernyi kikapcsolódási lehetőség kínálkozik hétvégén Nógrádban

Tengernyi esemény hömpölyög végig szűkebb hazánkban a hétvégén, megannyi lehetőséget kínálva a kikapcsolódásra. Programokból nem lesz hiány a nemti falunapon, megannyi településen zajlanak majd szüreti mulatságok, míg Mihálygergén különleges hangszerekkel találkozhatnak az érdeklődők. Szandán Szent Mihály napja ad okot az örömre, míg Balassagyarmat szívében a mozgásé lesz a főszerep.

Veres Edina

Szent Mihály napjának estéjén lobbannak fel a lángok Etesen

A hagyományokat éltetve Etesen is tűzgyújtással ünneplik majd meg Szent Mihály napját szeptember 29-én, pénteken. Ahogy arról portálunk is beszámolt, a programnak a helyi közösségi színtér hátsó udvara ad majd otthont 18 órától. Az érdeklődők a tűzgyújtás mellett a közös tánchoz is csatlakozhatnak majd.

Felcsendülnek a Zene Világnapját ünneplő dallamok

A Zene Világnapja alkalmából szervez ünnepi hangversenyt a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola szeptember 29-én, pénteken. Az oktatási intézmény közösségi oldalán számolt be arról, hogy a Virág László Hangversenytermet 18 órától töltik majd meg a dallamok. Az érdeklődők mások mellett – a teljesség igénye nélkül – hallhatják majd a Hrúz Dénes és Szabolcs, a Salgótarjáni Rézfúvós Kvintett, Tóth-Beeri Szilvia, Matuz Csilla, Szabó Istvánné vagy épp Tóth Tibor játékát. A felcsendülő művek között megtalálható például John Williams a Schindler listája című filmhez írt zenéje, és a Csipkerózsika című balett Csajkovszkij által komponált keringője is. Az ünnepi hangverseny rendezvénye ingyenes, azonban a résztvevők felajánlásaikkal támogathatják a helyszínen a Zenélő Ifjúság Alapítványt.

Programok hada garantálja a jó hangulatot a nemti falunapon

Nemtiben nagy múltú hagyomány, hogy a falunap ideje egybeesik Szent Mihály ünnepével. Idén, szeptember 30-án, azaz szombaton zajlanak majd az ehhez kapcsolódó programok a község szabadtéri színpadánál. Az esemény 13 órakor szentmisével kezdődik, majd a megnyitó után a fellépők egymásnak adják majd át a világot jelentő deszkákat. Természetesen kísérőprogramokból sem lesz hiány, a kicsiknek csillámtetoválással, a családoknak kézműves foglalkozással kedveskednek a szervezők. A helyszínen emellett a látogatók a katonai hivatás szépségeivel és feladataival, illetve a Magyar Honvédség által nyújtott életpálya lehetőségekkel is megismerkedhetnek az MH 3. TVE 25. Területvédelmi Zászlóalj, illetve az MH KIKNYP 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda katonáinak segítségével, akiknek a sátránál hatástalanított fegyverbemutatót is megtekinthetnek az érdeklődők. A megjelentek arcára 14 óra 25 perctől Bihari Gellért humorista csal majd mosolyt, sztárvendégként Kabai Alex gondoskodik majd a jó hangulatról. A falunapot 17 óra 30 perckor kezdődő táncház zárja.

Egy egész nap szól a különleges hangszerekről Mihálygergén

Akármerre tekintve különleges hangszereket pillanthatnak meg az érdeklődők Mihálygergén szeptember 30-án, szombaton. Ahogy arról a Nool.hu is beszámolt, a nagy múltú, immár 23. alkalommal megrendezett Különleges Hangszerek Találkozója 9 órakor nyitja meg kapuit a vendégek előtt. A rendezvény helyszínéül a házigazda község fesztiváludvara szolgál majd, ahol 9 óra 30 perckor elrajtol a főzőverseny. Délután 13 óra 50 perctől a nemzetközi kisüsti pálinkaverseny során a zsűri természetesen arra a kérdésre keresi majd a választ, hogy „Kié a legjobb?”. Ugyanebben az időpontban nyílik meg a „De gazdagon termett” című kiállítás, illetve zajlik le azzal egybekötött termésáldás. Emellett házi sütemények kiállítása és kóstolója is tovább „ízesíti” a programot, valamint az érdeklődők trófeákban is gyönyörködhetnek majd. Nem sokkal később, 14 órától a Száll az ének című gálaműsor idején a különleges hangszereket ismerheti meg a nagyérdemű, majd két órával később a különböző a versenyek eredményeire derül fény. A díjak kiosztása után a Dűvő Zenekar ad koncertet, végül a találkozót 17 óra 30 perckor kezdődő vigalom zárja, amelyhez a ritmust a Gabi és Csabi duó szolgáltatja majd. Az egész napos rendezvény ideje alatt 10 és 14 óra között népegészségügyi vizsgálatokon vehetnek részt az érdeklődők, míg a 11 órától a látogatók véradással segíthetnek bajba jutott embertársaiknak.

Sportban vetélkedhetnek az érdeklődők

Nagylócon családi- és sportnap kínál majd kikapcsolódási lehetőséget kicsiknek és nagyoknak egyaránt szeptember 30-án, szombaton. Az esemény első mozzanataként közös főzésbe kezd 9 órakor több helyi civilszervezet, és lakos, míg egy órával később sportvetélkedő és sakkverseny biztosítja a jó hangulatot. Szintén 9 órától tollaslabda és petanque várja a vendégeket, míg a kicsiket a nap folyamán arcfestés, ugrálóvár és kisvonatozás is jókedvre derítheti. A szervezők közös ebédre invitálják a látogatókat 13 órakor, a finom falatok után pedig kihirdetik majd a sportvetélkedő eredményét. A délután folyamán a Help Mentőkutyás Egyesület bemutatóját is megtekinthetik az érdeklődők, 15 óra 15 perctől pedig kulturális programok szórakoztatják a közönséget. A nagykorú résztvevők próbára tehetik rátermettségüket kocsmasportokban is, így például fröccs- vagy sörpongban. Végül a családi nap zárásaként 19 órától DJ Danny Ground gondoskodik a ritmusról. 

Dudaszó csalogatja az érdeklődőket

Szent Mihály-napi vigalmat tart a Szandáért Egyesület a településen szeptember 30-án, szombaton. A program a helyi integrált közösségi szolgáltató tér (IKSzT) tükrös termében kezdődik 16 óra 30 perckor, ahol a település tanyagondnokát, Antalics Jánosnét nyugdíjba vonulása alkalmából köszönti és búcsúztatja a községvezetés. A Szandáért Egyesület közösségi oldalán megosztott tájékoztatás szerint a Kemény Bertalan Emléklap elismerést Fáy Dániel, a Falufejlesztési Társaság elnöke adja majd át. Az érdeklődőket 17 órától Pék-Dudás Zsuzsi „Szívvel, lélekkel, dudával” csalogatja majd sétára, és természetesen faluban megtett lépések ideje alatt sem némul majd el kezében a hangszer. A Szandavári Diáktábor udvarára érve 17 óra 30 perckor fellobbannak lángok, majd a Szent Mihály-nap alkalmából gyújtott tűz mellett a mulatozásé, dudanótáké és körtáncé lesz a főszerep.

Sportos programok hada csábít mozgásra

A sporté lesz a főszerep Balassagyarmaton szeptember 30-án, szombaton. A Mozdulj Gyarmat! nevű esemény a hagyományoknak megfelelően 9 órakor egy közös futással „rajtol” el. A résztvevők 8 óra 30 perckor gyülekeznek majd a kórháznál, majd a Vajda Andrea által vezetett bemelegítést követően Szeles Bálint magyar bajnok gátfutóval nekivágnak a Főtérig tartó táv teljesítésének. Ezt követően a Civitas Fortissima téren megannyi helyi sportegyesület mutatkozik be. Az érdeklődők a tervek szerint 17 óráig számos sportos programot megtekinthetnek, illetve kipróbálhatnak. Így például táncbemutató, HIIT edzés, jóga, torna idősebbeknek, pilates torna, kangoo jumps, funkcionális tréning, intervall edzés, step aerobik, salsation- és zumba fitnesz is színesíti majd a mozgásra csábító lehetőségek palettáját. A rendezvényt eső esetén a város sportcsarnokában tartják meg.

Masinákon készülnek majd a finomságok Cereden

E hét szombaton pótolják a rossz idő miatt elmaradt harmadik Ceredi Sparheltfesztivált és falunapot. A program 9 órakor a megnyitóval és a főzőverseny elindulásával kezdődik. A nevezett csapatoknak ez alkalommal a Tarnamenti Hagyományőrző és Kulturális Egyesület által összeállított Ceredi ízek receptgyűjteményből kell kiválasztaniuk valamilyen finomságot. Az étel elkészítése során azonban teret engedhetnek saját tetszésüknek, ízlésüknek és fantáziájuknak is. A szabadtéri színpadon a zenés kulturális program első dallamai 14 órakor csendülnek fel, a fellépők sorában találjuk a Tarnamenti Hagyományőrzőket, a Zabari Bazsarózsa Dalkört, valamint a Santa Fe Party Band nevet viselő formációt. A zsűri 17 órakor hirdeti majd ki, hogy melyik ínyencséget találta a legízletesebbnek. Végül a harmadik Sparheltfesztivált és falunapot 20 órától éjfélig tartó retró diszkó zárja majd.

Ismét motorral veszik fel a harcot a mellrák ellen Salgótarjánban

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete idén is csatlakozik a Motorral a mellrák ellen nevet viselő országos programhoz. Szeptember 30-án, szombaton 9 órakor gyülekezhetnek majd a Balassi Bálint Könyvtár előtt az alapszervezet vasparipán közlekedő tagjai, ismerősei és barátai. Fél órával később Pataki Csaba, Salgótarján alpolgármestere mellett Kreicsi Mária, az alapszervezet elnöke köszönti az egybegyűlteket, aki a motorosoknak átadja Salgótarján üzenetét. Ezt követően a résztvevők „nyeregbe” pattannak és 10 órakor rendőri felvezetéssel elindulnak Budapesti célállomásuk, a Tranzit Art Café felé. A tervek szerint három órás út végén az ország különböző pontjairól kétkeréken érkezettek a szalagüzenetek átadása és az indító gondolatok meghallgatása után átvonulnak a Hősök terére, ahol – a hazaindulás előtt – közös fotó készül a megmozduláshoz csatlakozókról.

Több településen is felvonulással ünneplik a szüretet

Szüreti felvonulásból és mulatságból ezen a hétvégén sem lesz hiány szűkebb hazánkban. Drégelypalánkon szeptember 30-án, pénteken 13 órától gyülekezhetnek a résztvevők a művelődési ház udvarán, majd 14 órakor indul a felvonulás, amely megáll a község forgalmasabb pontjain. A közös tánchoz Simon Tomi húzza majd a talp alá valót. A bál 20 órakor kezdődik a művelődési házban. Az esemény során a ’Palánki borok és a házi húzott rétesek versenye mellett megválasztják a szüret szépét, és csőszlegényét is. 

Ludányhalásziban is felvonulással ünneplik majd a szüretet szombaton. A menet 14 órakor indul a horkai falurészről, majd több megállóhelyet is érint, így a horkai buszmegállót, a polgármesteri hivatalt és a halász üzletet. 

Nézsában színes programok kíséretében zajlik majd a szüreti mulatság szombaton. A megnyitó 13 óra 30 perckor kezdődik, a megjelenteknek műsorral kedveskedik a Lipa Néptáncegyüttes, a nézsai általános iskola tanulói, a Felsőpetényi Hagyományőrzők és a Penci Menyecskehegyi Népdalkör. A felvonulás 14 órakor indul a hagyományos útvonalat követve, majd 19 órától gyerekbál várja a legkisebbeket. A napot végül 21 órától jótékonysági bál zárja, amely során a Nézsai Csodakert Óvoda és Bölcsőde szervezésében és javára Kardos Music, és Sláger Tibó gondoskodik majd a jó hangulatról. Szüreti Vigadalom kerekedik Keszegen is szombaton. A művelődési háztól 13 órakor indul a felvonulás, amely előbb az Alkotmány úton, majd a Dózsa úti bolt előtti téren is megáll. Este 21 órától a falu apraja-nagyja retró diszkón mulathat hajnalig. 

Szurdokpüspöki utcáit is zenés-táncos felvonulás tölti be szombaton. A résztvevők 14 óra 30 perctől gyülekezhetnek a jakabi faluvégen, majd 15 órakor vágnak neki a vidám hangulatú útnak, amely érinti majd a püspöki faluvéget, az Ifjúság, illetve az Árpád utcákat mielőtt megérkezik a Hanák Kolos Közösségi és Emlékházhoz.

Az idősek világnapja körül forognak a programok

Balassagyarmaton október 1-jén, vasárnap több program is kikapcsolódási lehetőséget kínál az érdeklődőknek. A Balassagyarmat Városháza nevű közösségi oldalán elérhető tájékoztatás szerint az idősek világnapja alkalmából Őszi Rózsák címmel tartanak családi programot a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. A rendezvény 14 órakor kezdődik el a Nagyi Finomsága fantázianévre hallgató sütiversennyel, egy órával később kézműves foglalkozás várja az érdeklődőket, akik 16 órától egy beszélgetést hallgathatnak meg Bognárné Csábi Erzsébettel, az „Életet az Éveknek” Országos Szövetség Nógrád Vármegyei elnökével. A napot Gergely Róbert koncertje zárja. Szintén vasárnap klasszikus zene tölti majd be a balassagyarmati Szentháromság templomot 19 órától. A Nemzeti Filharmonikusok fennállásuk centenáriuma alkalmából 100 koncertet adnak, 100 helyszínen, amely sorozatnak egyik állomásának helyszíne a Legbátrabb város.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában