Program

2023.09.29. 07:45

Ízletes ínyencségek készülnek a masinákon, bepótolják a ceredi fesztivált

Harmadik alkalommal rendezik meg Cereden a Sparheltfesztivált és falunapot szeptember 30-án, szombaton. Természetesen a program elmaradhatatlan elemeként ismét megannyi finomságot készítenek majd a főzőversenyre nevezett csapatok, azonban az ételeknek idén egy, a korábbi évektől eltérő követelménynek kell majd megfelelniük.

Veres Edina

Egy héttel ezelőtt az esőzések miatt elhalasztották a szervezők a harmadik Ceredi Sparheltfesztivál nevet viselő rendezvényt, azonban az előrejelzések szerint e hétvégén már kegyesebb arcát mutatja majd az időjárás. Így szeptember 30-án, azaz szombaton merülhetnek el az esemény látogatói, illetve a falu apraja-nagyja a kulináris élvezetekben és a felhőtlen szórakozásban. A község közösségi oldalának tájékoztatása szerint a helyi önkormányzat és a Medvesaljai Kistérségért Egyesület szervezésében megvalósuló program 9 órakor rajtol el a faluház udvarán a megnyitóval, ami után a főzőversenyre benevezett csapatok elkezdhetnek serénykedni az úgynevezett „masinák” körül. A szabadtéri színpadon a zenés kulturális program első dallamai 14 órakor csendülnek fel, a fellépők sorában találjuk a Tarnamenti Hagyományőrzőket, a Zabari Bazsarózsa Dalkört, valamint a Santa Fe Party Band nevet viselő formációt.

A rendezvénnyel kapcsolatban Tajti László, a település polgármestere portálunknak korábban elmondta: az esemény célja a népi hagyományokra épülő helyi gasztronómiai kultúra népszerűsítése. A községben annak idején minden háztartásban – a helyiek által csak masinának hívott – sparhelten készítették az ételeket, illetve az eszköz nem csupán főzőhelyként szolgált, hanem az otthonok melegét is biztosította.

Az első fesztiválon a főzőcsapatok feladata tájjellegű palóc ételek elkészítése volt, míg egy évvel később az erdőkben fellelhető alapanyagok felhasználásával kellett lenyűgözniük a zsűrit. Ez alkalommal a Tarnamenti Hagyományőrző és Kulturális Egyesület által összeállított Ceredi ízek receptgyűjteményből választhatják ki a nevező csapatok az elkészíteni kívánt finomságot, amelyen saját tetszésük, ízlésük és fantáziájuk szerint akár változtathatnak is. Szombaton a nevezetteknek 14 órakor kell letenniük a fakanalat a kezükből, majd három órával később derül fény arra, hogy az elkészült étkek közül melyiket találta a legízletesebbnek a zsűri. A harmadik Sparheltfesztivált és falunapot végül 20 órától éjfélig tartó retró diszkó zárja majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában