Rendelet

2023.09.29. 14:12

Pénzbírságot szabhat ki szabályszegő lakosaira a pusztaberki önkormányzat

Pusztaberki önkormányzata a közelmúltban úgy döntött, hogy a község érdekében szabályozza a közösségi együttélést. A hamarosan életbelépő rendeletről október 15-ig a lakosok is elmondhatják a véleményüket.

Lászlók Judit

Kurisné Nagy Bernadett, Pusztaberki polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, a közösségi együttélés szabályainak a bevezetését leginkább az ingatlanok nem megfelelő karbantartása indokolta. 

– Eddig az önkormányzatunk csak megkérhette vagy felszólíthatta az ingatlan tulajdonosát például a fűnyírás elvégzésére, azonban, ha ennek nem tett eleget, akkor nem volt lehetőségünk szankcionálásra, közigazgatási bírság kiszabására. Hasonló problémát jelent az ünnepnapokon vagy éppen a vasárnapokon végzett fűnyírás is, illetve az, hogy a házak előtt vagy mellett lévő közterületen a lakosoknak kell levágniuk a füvet – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: – Mivel sok ezzel kapcsolatos lakossági bejelentés érkezett, így elkezdtük azokat megvizsgálni, végül pedig létrehoztuk a közösségi együttélés szabályainak a tervezetét, amelyről a helyiek október 15-ig elmondhatják a véleményüket és javaslatokat is tehetnek. A következő képviselő-testületi ülésen elfogadjuk a rendeletet. 

Több területet érintenének a szabályok

A polgármester kifejtette, a tervezetben szabályozták a közterületek rendjének fenntartását és rendeltetésszerű használatát, a köztisztaság fenntartását, az állattartást, illetve a környezetvédelemmel, a hulladékgazdálkodással és a zajvédelemmel kapcsolatban is hoztak szabályoztak. Ennek értelmében egyebek mellett az önkormányzat belterületi közútjain és közterületen közterület-használati engedély nélkül tartósan, állandó jelleggel tehergépkocsit, autóbuszt, mezőgazdasági vontatót vagy mezőgazdasági gépet, járműszerelvényt, illetve üzemképtelen járművet nem lehet tárolni. A játszótérre tilos állatot bevinni, illetve közterületen veszélyes eb póráz és szájkosár nélkül nem sétáltatható. 

Az ingatlanok előtt és mellett lévő közterületek karbantartását a tulajdonosok kötelesek elvégezni. Továbbá a jövőben bírság járna azért is, ha az úttestre vagy éppen a járdára felhordott sár eltakarításáról az illetékes nem gondoskodik. A rendelet egyik legfontosabb elemének pedig mindenképpen a zajvédelemmel kapcsolatos intézkedés számít. Ugyanis ennek következtében zajjal járó, zajt keltő tevékenységet – így különösen építési, bontási, karbantartási, javítási, szerelési munka, kertművelési, zöldfelület-fenntartási, favágási, fűrészelési tevékenység és az ezekhez kapcsolódó elektromos és motoros gépek használata – vasárnap és ünnepnapokon tilos végezni.

Pénzbírságot szabhatnak ki

Kurisné Nagy Bernadett kiemelte, a jövőben a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben tízezer forinttól ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve természetes személy esetében kétszázezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhat majd ki az önkormányzat. 

– Úgy gondolom, hogy szükség van a településünkön arra, hogy a közösségi együttélés szabályait rendelet formájában bevezessük. Azonban törekedtünk arra, hogy ne legyenek túl szigorúak a szabályok és inkább a község előnyére váljanak – hangsúlyozta a polgármester, aki bízik abban, hogy hosszú távon eredményes lesz az intézkedés. Ezáltal az emberek jobban odafigyelnek egymásra és az ingatlanokat is sokkal jobban karbantartják majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában