Tilalom

2023.05.28. 06:58

Vasárnap nem szabad füvet nyírni – vannak kivételek!

Az elmúlt napokban a hirtelen lezúduló csapadék okozott gondokat Nógrád több településén is. Így az időjárás sem kedvezett a kerti munkáknak. Most, hogy itt van a jó idő, sok a teendője azoknak, akik kertes házban laknak, hiszen az esőtől nagyra nőtt füvet is vágni kell. Helyi rendeletek szabályozhatják azonban a zajkeltést.

Lukács Zsófia

A fűnyírás szombaton reggel 9 és dél között megengedett, míg vasárnap és munkaszüneti napokon abszolút nem lehet

Forrás: Nool

Fotó: L. Zs.

A fűnyírás általában zajos tevékenység, amely vitathatatlanul háborítja a csendet és a nyugalmat. Vasárnap és az ünnepnap egyes emberek számára az a nap, amikor megpróbálnak elvonulni a nyüzsgéstől, és több időt áldoznának a pihenésre.

Hatalmas indulatokat válthat ki az emberből, ha vasárnap tovább aludna, vagy csendben inná a kávét a teraszon, de a nyugalmát a szomszéd udvarából a fűnyírás hangja zavarja meg. Ezzel szemben ott a másik fél a kerítés túloldalán, aki hétköznapokon dolgozik, estefelé ér haza, esetleg még a gyerekeket munka után edzésre viszi, majd jön a fürdetés és fáradtan dől be az ágyba. Sokan vannak így ezzel, akiknek nem a fűnyírás a legfontosabb a hétköznapokon. Marad a hétvége a kerti munkákra, azonban erre vonatkoznak bizonyos szabályok.

Van egy rendelet, amely szerint a kertes házban élőknek tilos a hét egy bizonyos napján „hangoskodniuk”, azaz füvet nyírni. Ilyenkor szokták mondani: de az elektromos halkabb...,  a benzines hangosabb…, szakember műszereire lenne azonban szükség ahhoz, hogy bemérjük a zajszintjét, de általában ezt a termék leírásában is feltüntetik.

Ugyanakkor jogszabály rendelkezik arról is, hogy minden ingatlant és az az előtt lévő területet, járdaszakaszt is a tulajdonosa, kezelője, vagy használója köteles megművelni, illetve rendben, tisztán tartani. Aki ezeket nem végzi el, jogilag felelősségre vonhatóvá válik és bírsággal is sújtható.

A vita tárgyát már csak az adja, hogy reggel 6-kor, vagy este 10-kor is elvégezhetjük-e esetleg ezt például egy zajos fűkaszával. Egy 2008-as rendelet alapján, reggel 6 és este 22 óra között megengedett a zajkibocsátás, lakott területen belül 50-55 decibelig. 22 óra és reggel 6 óra között ez a szint 40-45 decibelre csökken, ennél magasabb zajkeltés már csendháborításnak minősül.

A fűnyírásra, mint külső zajforrásra viszont ennél szigorúbb szabályok vonatkoznak. Eszerint hétköznapokon reggel 7 és este 20 óra között szabad csak ezt a tevékenységet végezni. Hétvégén vagy munkaszüneti napokon azonban korlátoltabbnak kell lennie a zajkibocsátás mértékének. Ennek értelmében szombaton reggel 9 és dél között megengedett, míg vasárnap és munkaszüneti napokon abszolút nem lehet füvet nyírni.

Az önkormányzatok azonban rendelkezhetnek ettől eltérően is. Például Balassagyarmat és Salgótarján saját rendelete alapján hétköznapokon és munkaszüneti napokon 6 és 20 óra között, vasárnap és ünnepnapokon 8-tól 18 óráig engedélyezett a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő alkalomszerű tevékenység, mint például a fűnyírás is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában