Jegyzet

2023.09.12. 12:10

Papírgyűjtés

A gyerekeknek sem ártana, ha együtt tölthetnék el az időt - Gulyás Edina gondolatai a témában.

Gulyás Edina

Általános iskolás éveim egyik szép emléke az intézményben szervezett papírgyűjtés, amit általában ősszel tartottak. Nem csak azért gondolok vissza szívesen erre a nem túl izgalmas történésre, mert azon a napon nem kellett a tanórákon ülni. Szuperül összekovácsolta az osztályközösséget, hogy a települést végigjárva régi újságokat, könyveket és más kiadványokat szedtünk össze. De nem csupán papírt gyűjtöttünk abban az időben, hanem fémet is. Kis kézikocsit magunk után húzva házaltunk, ugyanezt tettük a ballagást megelőző napon is. Persze akkor nem a használt hulladékból, hanem a kertekben nyíló virágokból kértünk néhány szálat. A gyűjtögetés, bármi is volt a tárgya, mindig nagyon jó hangulatban telt. Az osztályok egymással versengve hordták halomba a lomokat, aminek mennyisége alapján pénzhez jutott a közösség. Aki a legtöbbet összeszedte, különdíjat is kapott. Az utóbbi években valahogy nincs divatban a papírgyűjtés. Már nem látom a gyerekeket csapatokba verődve, házról házra járni. 

Talán ez annak köszönhető, hogy a technikai fejlődés háttérbe szorítja a nyomtatott kiadványokat? Az is lehet, hogy nincs, aki átvenné az iskoláktól az összeszedett lapokat? Én úgy vélem, hogy manapság, amikor egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem, lenne értelme papírgyűjtésre sarkallni, így az újrahasznosításra nevelni a fiatalokat. Emellett a gyerekeknek sem ártana, ha kiszabadulva a virtuális térből, együtt tölthetnének némi időt...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában