Fejlesztés

2023.09.29. 15:43

Mintegy 650 millió forintból kaptak új funkciót Balassagyarmat elhagyatott területei

A barnamezős területek rehabilitációja 649,8 millióból valósult meg Balassagyarmaton. Egyebek mellett kialakították a KRESZ-parkot, a GAMESZ új épületét és az állatmenhelyet. Péntek délelőtt Csach Gábor polgármester ismertette az elért eredményeket.

Lukács Zsófia

Csach Gábor ismertette az eredményeket

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Befejeződött a barnamezős területek rehabilitációja Balassagyarmaton. Európai uniós támogatás segítségével a projekt az egykori, elhagyatott gyár üzemterületén valósult meg, így a helyszínek teljes átalakítással új funkciót is kaptak.

– A Vízy Zsigmond utcában a volt ÁFOR telep helyén egy több mint fél hektár nagyságú KRESZ-park létesült, ahol az óvodás-iskolás korosztály játékos körülmények között tud megismerkedni a közlekedés alapvető szabályaival. A KRESZ-park nyomvonala a város úthálózatának stilizált „modelljét” formázza, a jellegzetes városi épületek pedig játszótéri eszközként használhatóak – mondta Csach Gábor.

Hozzátette: emellett az odavezető út is megújult, parkolók létesültek és a csapadékelvezetést is kialakítottak. A Szügyi úton a városüzemeltetési kft. új telephelye melletti ingatlanon a GAMESZ számára új iroda, gépszín és műhely létesült, valamint menhelyként is üzemelő gyepmesteri telepet alakítottak ki.

Arra is rámutatott, hogy több mint 1200 négyzetméteres új létesítmény épült, köztük a 62 darab kutya elhelyezését biztosító négy kennelsor.  

Balassagyarmat elsőként hozott létre az országban gyepmesteri telepet, állatmenhelyet európai uniós pályázat segítségével, azonban itt az állatokat elaltatni nem lehet, az örökbefogadás a cél

 – hangsúlyozta Csach Gábor.

Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője a rendezvényen elmondta: a Területfejlesztési Operatív Program pályázatának célja az volt, hogy a város elhagyatott, egykori ipari területei, rozsdaövezetek megújuljanak és új funkciót kapjanak. – A legkisebbekre gondolva jött létre a KRESZ-park, hogy már fiatal korban elsajátíthassák a helyes közlekedést. 

Az országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki a San Lazaro Állatvédő Alapítványnak, hogy évtizedek óta segítik az elhagyatott állatokat, amelyek a menhelynek köszönhetően majd biztonságos körülmények között találhatnak új gazdára. – Biztos vagyok benne, hogy ezek a rehabilitált területek az itt élők mindennapjait teszik majd jobbá – emelte ki Balla Mihály.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában