Emléktúra

2023.09.22. 15:40

Legendás hírű igazgatójukra emlékeztek a Szondi diákjai Balassagyarmaton

A napokban Kopcsányi Ottó emlékére rendezett lábtenisz-tornát követően pénteken reggel gyertyagyújtással és kerékpártúrával is fejet hajtottak egykori legendás iskolaigazgatójuk, Kopcsányi Ottó előtt az NMSzC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola diákjai, tanárai és dolgozói.

Lukács Zsófia

Az intézmény bejáratánál kezdődött az egész napos rendezvény

A balassagyarmati iskola főbejáratánál lévő kopjafánál tartottak megemlékezést, ahol Tanka Ágnes, az intézmény igazgatója elmondta: Immár ötödik éve idézzük fel bennünk élő emlékét 2019-ben elhunyt szeretett kollégánknak, Kopcsányi Ottónak. Akkor döntött úgy a tantestület, hogy emlékére  minden ősszel végigkerekezünk azon az útvonalon, amelyen ő is sokszor járt.

Arra is kitért, hogy nem csak kerékpározott, hanem lábteniszezett és mindenféle sport érdekelte. Pályáját 1991-ben kezdte pedagógusként, dolgozott a Szent Imre Gimnáziumban , a Mikszáth Kálmán Technikumban, majd a Szondi élére 2008-ban került gépészmérnökként, számítástechnika tanárként, de tanított matematikát is. Ezekre az órákra mindig becsempészett egy-egy érdekes feladványt. –  Az iskola ezen időszakban több fejlesztéssel, korszerűsítéssel alapozta meg a szakképzés modernizációját, az itt tanuló diákok pedig szép eredményeket értek el a szakmai, illetve egyéb más versenyeken–hangsúlyozta Tanka Ágnes.

Szentül hitte: a szeretet, a biztonság alapvető érték egy iskola életében

A megemlékezésen Kopcsányi Ottó gyermekkori barátja, Nemszilaj Sándor, a büntetésvégrehajtás nyugalmazott ezredese idézte fel a barátjával töltött elmúlt 50 évet. A sport szeretete, az edzés, a bajnokságok és a közös munkán keresztül mutatta be barátja személyiségét a diákoknak.

Ezt követően Tanka Ágnes és Simon Tamás, igazgató-helyettes virágot és mécsest helyezett el a kopjafánál, majd nyeregbe szállt egy ötven fős túracsapat. Azon az útvonalon tettek kegyeleti emléktúrát, ahol a Balassagyarmat sportéletében is jegyzett Kopcsányi Ottó a kerékpáros, illetve futóedzéseit tartotta.

Kegyeleti túrát is rendeztek a csesztvei kilátóig

A túra a NMSzC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola épületétől a Nyírjes érintésével tartott Csesztvére, a Kövecsesi Teréz-kilátóig. A szondisok évente megrendezett kegyeleti túrájához a Vitalitás SE és a Mikszáth Kálmán Kollégium is biztosít kölcsön-kerékpárokat. Az iskola csapatához az egykori igazgató barátai, rokonai közül többen is csatlakoztak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában