Tisztelgés

2023.09.10. 20:51

Garábon újraalkották az egykori Kelet-Cserhát Vadásztársaság elhunyt tagjainak emlékművét

Garáb község közelében, az erdő szélén, egy forrás mellett 2001-ben emlékművet állított a régi Kelet-Cserhát vadásztársaság az elhunyt vadásztársaknak.

Nool.hu

Az újraalkotott garábi emlékmű tábláján elhunyt vadásztársak nevei sorakoznak

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Később az emlékművet megrongálták, a Nógrád Vadászati Kultúrájáért Közhasznú Alapítvány azonban nem hagyta, hogy az enyészeté legyen: szombaton újraavatták a felújított emlékművet. 

A helyszínen megjelenteket Zám Zalán, az alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte. Kiemelte: megemlékeznek a múlt tevékeny embereiről, akik a vadgazdálkodási szakma iránti alázatukkal, és nem utolsó sorban maradandót alkotva tetteikkel példaként állnak előttünk.

Márványtáblára kerül az elhunyt vadásztársak neve

– A garábi emlékhelyet 2001-ben állíttatta az akkori Kelet-Cserhát Vadásztársaság, melynek ötletgazdája, és megvalósítója az a Szabó Endre volt, kinek neve már azóta a márványtáblán ragyog – fogalmazott Zám Zalán. – Mindenképp üdvözítő volt az akkori vadászatra jogosult részéről felmerült gondolat, hiszen sajnos az élet rendje szerint úti társaink kik el- elmaradoznak tőlünk, itt együtt gyülekezhetnek és indulhatnak el az örök vadászmezőkre. Neveik fennmaradhatnak az utókor számára, és elsősorban hozzátartozóik, barátaik és eme szenvedélyes szakma gyakorlói számára.

Fontos a tájegység vadászati kultúrájának ápolása

– A vadászterület itt van, volt és lesz is – mondta. – A kisebb-nagyobb környezeti változások bekövetkezése ellenére örök, nem változtatható, de a benne élő vadállománnyal való gazdálkodás tervszerű és hosszú távú fenntartása minden gazdálkodó számára előírt alapvető kötelesség. Gróf Merán Fülöp vadgazdálkodási szakember és jeles vadászíró gondolatai szerint az emlékezet egy olyan bevehetetlen fellegvár, melyből senki sem űzhet el. A vadászat pedig összekovácsolja az embereket jó és rossz időkben. Azok a vérbeli és igazi vadászok pedig akik életre szóló barátságot kötöttek, örökké becsülni és tisztelni fogják egymást. Örök nagy szerelmük a természet és barátságuk elpusztíthatatlan alapja a közösen megélt élmény.

Kifejtette: köszönettel tartoznak az alapítványi kuratórium alelnökének, Agárdi Lászlónak azért a munkáért, amit az elmúlt hónapok alatt végzett annak érdekében, hogy tiszteleghessenek a megújult emlékhelyen, elhelyezve az emlékezés virágait. Köszönetet mondott Garáb önkormányzatának, Kovács Zoltán polgármesternek, és Boros Zoltán Arany Ecset-toll-díjas grafikusnak, akinek vadászati témájú munkái valóságos szentélyt varázsolnak az emlékhelyből. 

A Cserhát nagyvadállományát jelző emléktábla a szakmai kapcsolatokra is utal

Zám Zalán köszönetet mondott minden önzetlen segítőnek, hozzátartozónak, akik anyagi és erkölcsi támogatásukkal segítették az alapítvány célkitűzéseinek megvalósulását.

– Az emberi élet hármas alappilléren nyugszik, a test, a lélek és a szellem hármasán – folytatta. – Ezen hármas közül emlékhelyünk a lélek megnyugvását hivatott szolgálni, és reményeim szerint, mint ahogyan elődeink az örök vadászmezőkön járva már megtalálták azt, ugyanúgy megtalálja a látogató is a lelki békéjét, elmerengve a múlt újra átélt emlékképeinek felelevenítése közben.

Ezután Agárdi László, a Kelet- Cserhát Vadásztársaság egykori vadászmestere is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel, felidézve az emlékhely történetét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában