Nool.hu podcast

2023.09.15. 06:50

Fusitermékből igazi hungarikummá válhat a salgótarjáni szalonnasütővas (podcast)

Természeti kincsein, földrajzi adottságain és egyesek szerint épített örökségén túl kevés olyan dolog van, amivel Salgótarján jó értelemben az országos figyelem központjába tud kerülni. Ám a salgótarjáni szalonnasütővas mára bizonyította, hogy az egykori acélváros legszebb hagyományait képes továbbéltetni és a lelkes lokálpatriótáknak köszönhetően jó úton halad a hungarikummá nyilvánítás felé.

Nool.hu

A csöpögtetős kenyér úgy igazi, ha szalonnasütő vassal készítik

Forrás: Nool archívum

A Nool.hu és a Hír FM közös műsorában a szerkesztő-riporter, Tarnóczi László kalauzolásában ismerkedünk meg a szalonnasütővas történetével, használatával, s rátekintünk arra az útra is, amelynek során az acélgyári fogók peremet, aztán pedig a gyors és finom meleg reggeli elkészítésének a lehetőségével becsületet is kaptak. Előbb csak a munkások készítették fusiban a szalonnasütő vasat, de hamar híre ment és a kék, a barna meg a fehér köpenyes gyári emberek is mind-mind akartak otthonra ilyet, s ráéreztek erre a tűzhelygyáriak is, hogy ez egy remek eszköz, ami reklám, és reprezentációs tárgy is egyben. Olyan, amit minden rendű és rangú vendégük örült, ha megkapott.

Olvasóink, hallgatóink közül is nyilván sokak rendelkeznek salgótarjáni szalonnasütő vassal, amelynek bizony már acélos helye van a Salgótarjáni-, s immár a Vármegyei Értéktárban is. Műsorunk végén reméljük, hogy akinek nincs otthon szalonnasütő vasa, az gondoskodni fog arról, hogy a kerti fészerben, a hétvégi telken, a kocsi csomagtartójában vagy akár a túrazsákban tartva, pótolja ezt a hiányosságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában