Allergia

2023.09.26. 17:36

Fellélegezhetünk! – Nógrád-szerte alacsony a parlagfű pollenkoncentrációja

Az esőzések és a lehűlés hatására a parlagfű pollenszórásának csúcsidőszaka véget ért – adta hírül a Nemzeti Népegészségügyi Központ pollenjelentésében.

Nagy Orsolya

Mint írták, a napokban a parlagfű pollenkoncentrációja országos átlagban a közepes tartományba esett vissza. A pollenterhelés a csapadékos tájakon jellemzően alacsony-közepes, a szárazabb területeken még azért elérheti a magas szintet. Jó hír az allergiások számára, hogy a hét elején a pollenkoncentráció ismét kissé megemelkedik, azonban várhatóan már nem éri el az elmúlt hetekben tapasztalt magasabb értékeket.

A pollenjelentésből az is kiderült, hogy a csalánfélék virágporának koncentrációja országosan az alacsony-közepes tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké, az ürömé és a libatopféléké alacsony, esetenként közepes szintet érhet el. Hozzátették: országosan alacsony koncentrációban jelen van a levegőben a kenderfélék, az útifű, a lórom, az ernyősvirágzatúak, illetve a rézgyom és a szerbtövis pollenje. Helyenként ugyanakkor még előfordulhatnak a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, illetve a fenyőfélék virágporszemei a levegőben, de legfeljebb alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma jellemzően a közepes-magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat. 

Érdemes szellőztetni

Bár már csökkent a parlagfű koncentrációja, de az elmúlt hetekben nagy mennyiségű pollen halmozódott fel, így a Nemzeti Népegészségügyi Központ továbbra is azt tanácsolja, hogy a csapadék okozta enyhülést kihasználva szellőztetéssel, nedves portalanítással, a lakástextilek mosásával csökkentsék a beltéri pollenterhelést.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában