Szervezetek

2023.09.09. 19:58

Civil szervezetek közötti együttműködést generál a balassagyarmati expó

Több mint 20 civil szervezet közel száz résztvevőjével mutatkozott be szombaton délelőtt a balassagyarmati családi és civil expón. A látogatók a színes programok mellett betekintést nyerhettek az egyesületek és az alapítványok munkájába. Vármegye határokon túl címmel családi és civil expót szerveztek a balassagyarmati vármegyeházán.

Lukács Zsófia

Balla Mihály példaként a polgárőröket és a Vöröskereszt munkatársait is említette, akik nap mint nap ellátják a feladataikat

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

– A város közössége aktív, megannyi cél mentén több, mint 150 nyilvántartásba vett civil szervezet működik. A pénzügyi támogatás mellett az önkormányzat akár a tulajdonában lévő ingatlanok ingyenes, vagy kedvezményes bérletével, akár a nagyobb léptékű, uniós pályázatokban történő együttműködéssel igyekszik a közösségi érdekek képviseletére – mondta el Bárányné dr. Balázs Mária, az önkormányzat Családügyi Bizottságának elnöke, társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsnok. Kiemelte, hogy a Közösségvezérelt helyi feljelsztések Balassagyarmaton elnevezésű projekt lebonyolításához megalakult a Balassagyarmati Helyi Közösség (HACS), melyben mind a civil, mind az üzleti szféra képviselteti magát.

– Általuk a pályázatoknak köszönhetően az elmúlt években számos közösségi program, beruházás valósult meg. Ezen felül a Helyi Szociális Kerekasztal is kapcsolatépítési feladatot lát el – tért ki rá a bizottság elnöke. A megjelenteket Balla Mihály országgyűlési képviselő is köszöntötte. 

Önkormányzati és pályázati támogatással működnek a szervezetek

– Számtalan civil szervet folytat tevékenységet Balassagyarmaton és környékén, akár az egészségre nevelés, hagyományőrzés, kultúra, sport, vagy a kézműves termékek készítésének területén. Különböző a céljuk, de az önkéntesség köti össze őket, amely által egy közös utat tudnak kijelölni és egymásnak is támogatást nyújtani – hangsúlyozta Balla Mihály országgyűlési képviselő beszédében. – Bízom benne, hogy ezen az eseményem olyan találkozások valósulnak meg, amelyek tovább tudják fejleszteni ezeket a közösségeket – zárta gondolatait az országgyűlési képviselő.

A civil expó rendezvényen nemcsak a civil szervezetek, hanem az intézmények, cégek is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. – Ez egy jó lehetőség az önkéntesek toborzására, az utánpótlás gyarapítására. Elősegíti a civil szervezetek bemutatkozását, együttműködéseket generál városon, megyén belül, valamint a megyehatárokon túl is. Célunk lehetőséget biztosítani a civil szervezetek, önkormányzatok, vállalkozások, intézmények számára egy közös találkozásra, ahol közvetlenül tudják bemutatni tevékenységüket, szolgáltatásaikat. Az együttműködés erősebb lesz a városban a civil szervezetek között és az önkormányzattal– mondta el Vartik Melinda, a Lamenda Alapítvány elnöke, a program főszervezője.

Húsz standon mutatkoztak be a civil szervezetek

Az eseményen salgótarjáni és Heves megyei szervezetek is képviseltették magukat, többek között a KisBocs Baba Mama Közhasznú Egyesület, a Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ és az Egri Civil Kerekasztal ,  akik vitaindító előadásokkal is készültek a résztvevőknek.

Napközben 20 standon mutatkoztak be a különböző civil szervezetek, akik az egészség, sport, kézműves termékek, fotózás, néptánc, gyermekellátás területein tevékenykednek. Mindemellett az I. Kerékpármúzeum is várta a látogatókat. Az előadókkal, kiállítókkal, lakossággal lehetőség nyílt egy  interaktív beszélgetésre is.

Napközben kulturális, családi programok – játszóház, csillámtetkó, játékok, élményfestés, fellépések, civil totó, egészségügyi szűrések és pályázati bemutató – is várták a látogatókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában