Adjuk le!

2023.09.23. 07:47

A jó szándék nem mindig párosul valódi segítséggel

Lászlók Judit gondolatait olvashatják.

Lászlók Judit

Úgy vélem, nekünk embereknek állampolgári kötelességünk visszaadni a talált tárgyakat a tulajdonosának, vagy legalábbis mindent meg kell tennünk annak érdekében. Mindezt persze a hatályos Polgári Törvénykönyvünk is szabályozza. Sajnos azonban egyre többször tapasztalom, hogy a jó szándék nem feltétlenül jár együtt a valódi segítséggel. A közösségi média csoportjaiban gyakran találkozom olyan bejegyzésekkel, amelyben valaki részletezi, hol és mikor talált meg egy személyigazolványt vagy éppen egy bankkártyát. Erről természetesen mellékel egy fotót is. 

A legtöbb esetben azonban nincsenek kitakarva a tulajdonos adatai, így azok mindenki számára elérhetővé válnak. Sajnos még ettől is nagyobb problémának tartom, hogy egy-egy ilyen iratot vagy bankkártyát a megtaláló nem ad le azonnal a rendőrségen, az önkormányzatnál vagy éppen a legközelebbi intézményben, esetleg valamelyik közlekedési eszköz pályaudvarán, hanem magánál tartja. Ezzel viszont csak csökken az esélye, hogy a valódi tulajdonos megtalálja azt. Ugyanis feltehetőleg ő is ezeken a helyeken keresi majd először. 

Ezért azt gondolom, ha találunk valamit, akkor járunk el helyesen, ha leadjuk az adott helyszínen, vagy a település önkormányzatánál. Ezután pedig, ha a közösségi médiában szeretnénk közzétenni egy bejegyzést a talált tárgyról, akkor elég, ha megmondjuk, hogy mit leltünk és hol adtuk le, illetve, ha tudjuk az illető nevét, akkor esetleg azt még megoszthatjuk, hogy eljuthasson hozzá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában