Allergia

2023.09.11. 19:28

A földi pokol vár a nógrádi allergiásokra is a következő napokban

Még mindig tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka, így továbbra is nehéz napok várnak az arra érzékenyekre.

Nagy Orsolya

Még mindig tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka

Forrás: Illusztrációs fotó: MW

A Nemzeti Népegészségügyi Központ pollenjelentése szerint a parlagfű pollenkoncentrációja országosan folyamatosan nagyon magas. A száraz, meleg időjárás továbbra is kedvez a parlagfű pollenszórásának, virágporának koncentrációja is jellemzően a magas-nagyon magas tartományban alakul.

Hozzátették: a csalánfélék virágpora országosan közepes, helyenként magas koncentrációban van jelen, a libatopféléké alacsony, esetenként közepes szintet érhet el. Alacsony koncentrációban jelen vannak a pázsitfűfélék, az üröm, a kenderfélék, az útifű, a lórom, az ernyősvirágzatúak, illetve a rézgyom és a szerbtövis pollenjei is.

Mint írták: helyenként még lehet találkozni a ciprus- és a tiszafafélék, a hárs, illetve a fenyőfélék virágporszemeivel, de ezekkel csak legfeljebb alacsony koncentrációban.

A kültéri allergén gombák közül pedig az Alternaria spóraszáma országosan magas, az Epicoccumé közepes.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra hívja fel a figyelmet, hogy a parlagfűre érzékenyeknél folyamatosan közepes, valamint erős tünetek is jelentkezhetnek, enyhülés pedig az elkövetkező időszakban még nem várható.

Kifejtették: tünetként jelentkezhet orr- és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés, valamint szemviszketés is. Ezen túlmenően a széteső pollenszemek miatt a kisebb méretű allergén részecskék feldúsulása következtében nehézlégzés is bekövetkezhet.

Éppen ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy a parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában