Környezetkárosítás

2023.08.04. 11:32

Vizsgálták az alsótoldi patakszennyezést – itt a katasztrófavédelem válasza

Környezetkárosítás történt Alsótold határában, annak következtében a Zsunyi-patakban három védett állatfaj tetemeit is megtalálták. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság is vizsgálta az eset körülményeit.

Gulyás Edina

Mint arról beszámoltunk, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz július közepén érkezett lakossági bejelentés, mely szerint az Alsótoldon található mezőgazdasági telephelyről nagy mennyiségű hígtrágya jutott egy árokba, onnan pedig a Zsunyi-patakba, ahol rendkívüli mértékű szennyezést okozott. Az igazgatóság munkatársai azonnal felkeresték a helyszínt, és megállapították, hogy valóban természetkárosítás történt. A Zsunyi-patak vizében három védett állatfaj – folyami rák, fenékjáró küllő és kövi csík – oszló tetemét találták meg. 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetkárosítás bűncselekménye miatt feljelentést tett a Pásztói Rendőrkapitányságon, illetve közérdekű bejelentést küldenek a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának. Miután vízvédelmi szempontból is veszélyesnek ítélték meg a helyzetet, a vízügyi hatóság, vagyis a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak is jelentették az eseményt.  

Megkeresésünkre ez utóbbi szervezet arról tájékoztatta portálunkat, hogy a Zsunyi-patak vízminőségét érintő eseménnyel kapcsolatosan érkezett bejelentés alapján a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mint területileg illetékes vízügyi és vízvédelmi hatóság soron kívül intézkedett akkreditált víz-mintavételre és vizsgálatra, továbbá július 19-én helyszíni ellenőrzésen vizsgálta a patak és környékének állapotát. A laboratóriumi eredmény augusztus 2-án érkezett meg, amely alapján a mintavételkor a patak oldott oxigénszintje nulla közeli érték volt, azonban más szennyező anyagot nem lehetett kimutatni. Hozzátették: abban az időszakban nagy mennyiségű csapadék hullott, ezért feltételezhető, hogy egy közeli állattartó telepről hígtrágya került a környezetbe.

– A helyszíni ellenőrzés során nem tapasztaltunk olyan körülményt, ami hatósági intézkedésre okot adott volna – ismertette dr. Kiss Ádám István tűzoltó főhadnagy, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában