Szennyezés

2023.08.03. 06:47

Súlyos környezetkárosítás történt Alsótoldnál, védett fajok pusztultak halomra

Súlyos környezetkárosítás történt a Zsunyi-patak alsótoldi és cserhátszentiváni szakaszán. Annak következtében a Natura 2000 kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területen három védett állatfaj oszló tetemeit találták meg.

Gulyás Edina

– Telefonon érkezett a lakossági bejelentés július közepén, mely szerint az Alsótoldon található mezőgazdasági telephelyről nagy mennyiségű hígtrágya jutott egy árokba, onnan pedig a Zsunyi-patakba, ahol rendkívüli mértékű szennyezést okozott – tájékoztatta portálunkat Harmos Krisztián, az igazgatóság tájegységvezetője. A bejelentő szerint akkor már legalább egy hete érezni lehetett a bűzt a patakból, és annak Cserhátszentiván alatti szakaszán oszló haltetemek tömegét lehetett látni.

Mint mondta, a bejelentést követően az igazgatóság munkatársai azonnal felkeresték a helyszínt, és megállapították, hogy valóban természetkárosítás történt. Ezután ellenőrizték azt is, hogy a Zsunyi-patak szennyezése valóban Alsótoldról, egy állattenyésztéssel és kutatási tevékenységgel foglalkozó cég telephelye felől egy legelőn folyt keresztül. Onnan a hígtrágya közvetlenül az Alsótoldot Cserhátszentivánnal összekötő közút árkába, majd a Szurdok-, ezen keresztül pedig a Zsunyi-patakba jutott. Annak vizében három védett állatfaj – folyami rák, fenékjáró küllő és kövi csík – összesen 31 egyedének oszló tetemét találták meg és dokumentálták. Hozzátette: a körülményekből ítélve a pusztulás ennél lényegesen nagyobb kellett, hogy legyen.

Feljelentést tettek természetkárosítás miatt 

– A Zsunyi-patak érintett szakasza a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található, és részben a Kelet-Cserháti Tájvédelmi Körzet, részben a Natura 2000 kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület részét képezi – fogalmazott Harmos Krisztián. – Igazgatóságunk természetvédelmi kezelő szervezetként az ügy természetvédelmi vonatkozásait tudja közvetlenül vizsgálni. Megítélésünk szerint védett állatfajok egyedeinek nagy számban fellépő pusztulása, illetve a Zsunyi-pataknak, mint a védett fajok élőhelyének állapotromlása súlyosan sérti a természet védelméhez fűződő érdekeket. Ebből következően természetkárosítás bűncselekménye miatt feljelentést tettünk a Pásztói Rendőrkapitányságon, illetve közérdekű bejelentést küldünk a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának. Miután vízvédelmi szempontból is veszélyesnek ítéltük meg a helyzetet, a vízügyi hatóság, vagyis a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak is jelentettük az eseményt.  

A szennyezés drasztikus hatással volt az élővilágra

A tájegységvezető azt is elárulta: felméréseink alapján a Zsunyi-patak mintegy 2,5 kilométer hosszúságú szakaszán a szennyezés drasztikus hatással volt az élővilágra, a korábban fajgazdag vízben jelenleg csak a rossz vízminőséget jól tűrő élőlényeket lehet észlelni. A trágya azonban a folyásirányban ettől lefelé eső szakaszon is vízminőségromlást okozhatott, azt azonban nehéz megítélni, hogy az érzékenyebb élőlényekre ez milyen rövid- és hosszú távú hatással lesz. Azt is nehéz megítélni, hogy az erősen leromlott állapotba került patakszakasz milyen mértékben és mennyi idő alatt lesz képes helyreállni. Sajnos a kieresztett hígtrágya leülepedett a gyepen, az út melletti árokban és nagyobb esőzések a Zsunyi-patak további szennyeződését indíthatják el. Ennek megelőzése rendkívül fontos lenne. – A fentebb említett hatóságok hatáskörébe tartozik az eset további kivizsgálása, és a szükséges intézkedések megtétele – hangsúlyozta Harmos Krisztián. 

A témával kapcsolatban megkerestük a kormányhivatal és a katasztrófavédelmi igazgatóság illetékeseit, amint megérkezik válaszuk, frissítjük cikkünket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában