Medveles

2023.08.25. 18:48

Videón mutatta meg magát Gallér, a bükki medve

A nógrádi megyehatártól nem is túl messze, a Bükkben ismét felbukkant a barnamedve. Az állat épp a Bükk-fennsíkon túrázott, miközben az arra járók lettek rá figyelmesek.

Angyal Eszter

Ez a barnamedve augusztus 2-án sétált át egy vadkamera előtt

Forrás: BNPI

Lassacskán már megszokottá válik, hogy a Nógrád vármegyét övező erdőkben medvék bukkannak fel. Sőt, talán tényként is kezelhetjük, hogy már életvitelszerűen itt vannak. Csütörtökön a Bükkben bukkant fel ismét egy példány, aki vélhetően a korábban Gallér névre keresztelt barnamedve lehetett, erről a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság adott ki friss közleményt.

Mint írták: a Bükk „láthatatlan turistája” ezúttal meg is mutatta magát a túrázóknak, akik augusztus 24-én, azaz tegnap tettek bejelentést az illetékes természetvédelmi őrnél. A kirándulók az európai barnamedve egyik kóborló példányát a Bányahegy-Kis-kőháti zsomboly közötti turistajelzésen pillantották meg, s leírásuk szerint, a világos nyaki elszíneződés alapján az egyed valószínűleg azonos az előző hetekben vadkamera által felvett példánnyal. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre természetesen azonnal a helyszínre sietett.

Konfliktus a turisták és a medve között nem történt, ki-ki ment tovább a saját útján

– nyugtatott meg mindenkit közleményében az igazgatóság. Hangsúlyozták azonban, hogy hasonló, medvével történő találkozás esetén kövessék a honlapukon megjelent viselkedési szabályokat és hívják ügyeleti telefonszámunkat –+36 30/861-3808.

Az egyik vadkamera is rögzítette Gallért augusztus 2-án, a videót IDE kattintva tudják megnézni.

Nógrádban is gyakoriak a medvék

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk: Nógrád megyében is egyre több településen bukkant fel medve az utóbbi időben. A medveészlelések között valószínűleg több a vélt, mint a valós, mégsem hagyhatjuk figyelmen kívül a nagyvadakat, hiszen, mint tudjuk: a medve nem játék! 

Korábbi cikkünkben sorra vettük, hogy mennyi medve fordult elő az elmúlt időszakban térségünkben, mennyire jelent ránk veszélyt, illetve azt is, hogy mit tehetünk, ha medvét látunk, hogyan védekezhetünk a támadások ellen:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában