Fejlesztés

2023.08.10. 06:55

Van még remény! – pályázati forrásból menthetik meg a szügyi Beniczky-kúriát a végleges pusztulástól

Portálunk többször írt már az 1830 tájékán épített szügyi Beniczky-kúriáról, amely ma már csak nyomokban emlékeztet egykori pompájára és évek óta az eladó ingatlanok sorában áll. A tulajdonos a közelmúltban elajándékozta a műemlékvédelem alatt álló épületet a Szügyi önkormányzatnak. Ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy a kúria visszanyerje egykori pompáját, ugyanis az önkormányzat egy nemzetközi pályázat segítségével újítaná fel a létesítményt.

Lászlók Judit

A Beniczky-kúria 1830 tájékán épült, mára pedig már teljesen megette az idő vasfoga

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A kúriát a Beniczky család építtette 1830 tájékán, klasszicista stílusban. Az ingatlan a 20. században az Okolicsányi család tulajdona volt. Utolsó birtokosa, özvegy Okolicsányi Zoltánné 1944 decemberében, a német megszállás idején 73 éves korában meghalt. A második világháború során az épületet súlyos sérülések érték. A tetőzetet, valamint a falak egy részét légi bomba rongálta meg. 1945 augusztusában már hiányoztak róla a tető- és a padlásszerkezeti anyagok, de az ajtók, ablakok sem voltak meg. Mivel Szügynek ekkor kultúrháza, óvodája, orvosi lakása és egészségháza sem volt, a községi földosztó bizottság kérte a falu részére való átengedését. Később, 2011-ben dr. Boytha Zsuzsa – aki rokonságban áll Veres Pálnéval – birtokába került az ingatlan. Mivel a felújítási költségek már akkor elérték a több százmilliót, így pályázatot nyújtott be a kúria korszerűsítésére, de nem járt sikerrel. Azóta az épület állapota folyamatosan romlik. Bár a hölgy éveken át próbálta eladni, végül nem talált új gazdát az ingatlannak. Ezért a közelmúltban úgy határozott, hogy elajándékozza azt az önkormányzatnak. 

Frenyó Gábor, Szügy polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta: az önkormányzat azt szerette volna, ha a tulajdonos vagy egy befektető gondoskodik a kúria felújításáról, azonban a műemlékvédelem alatt álló épületet gazdaságosan már nem lehet megrenoválni, sőt elbontani sem. Mint kifejtette: a tulajdonos önerőből nem tudta felújítani a Beniczky-kúriát, ezért az alábbi lehetőségek közül választhatott: megvárja míg összeomlik, esetleg megpróbálja a műemlékvédelem alól kivetetni az épületet – ez legalább egy-két éves folyamat és kormányzati ciklusonként is maximum néhány ilyen eljárást engedélyeznek –, vagy elajándékozza az önkormányzatnak, amely pályázat útján megpróbálja felújítani. 

Nemzetközi pályázat segíthet

– A képviselő-testület úgy határozott, hogy feltételesen elfogadja az ajándékot. Ez azt jelenti, hogy a kúria véglegesen csak akkor lesz a falué, ha az épület műemléki védelmét megszüntetik, vagy, ha olyan pályázatot írnak ki, amiből fel lehet azt újítania – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: – Szerencsére találtunk egy selmecbányai partnert, akivel már zajlanak az egyeztetések a közös nemzetközi pályázat benyújtásával kapcsolatban. A két tanító című projekt során, a selmecbányai partner Mikovinyi Sámuel, a Selmeci Akadémia alapítójának a házát korszerűsítené, interaktív megoldásokkal. Mi pedig Veres Pálné, az Országos Nőképző Egyesület alapítója családjának szügyi birtokát, azaz a Beniczky-kúriát, amely által hangsúlyozhatnák a helyi közösség összetartó erejére építő dolgokat.

A polgármester kiemelte továbbá: a felújított létesítményt közösségi térként szeretnék majd használni a jövőben. Így olyan programokat szerveznének, amik során például bemutatnák a helyi termelőket, kézműveseket és a népi mesterségeket is, továbbá foglalkozásokat tartanának, valamint a birtokon a biokertészkedés is teret kaphatna. Hosszútávon pedig szállást is kialakítanának az épületben, amely biztosítaná a kúria fenntartását. 

Amennyiben az önkormányzat pályázata sikerrel jár, úgy elmondható lesz, hogy a településen az összes műemléképület megújult. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában