Augusztus 20.

2023.08.18. 17:28

Szent István útján járunk, hangzott el az egyházasdengelegi ünnepi közgyűlésen

Szent István kijelölte az utat, amelyen járva több mint ezer éven keresztül meg tudott maradni nemzetünk – hangzott el ma a Nógrád Vármegyei Önkormányzat ünnepi közgyűlésén.

Gulyás Edina

Becsó Zsolt ünnepi beszéde

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Istentisztelettel és az új kenyér megáldásával vett kezdetét a vármegyei önkormányzat ünnepi közgyűlése ma Egyházasdengelegen, az evangélikus templomban. Az államalapító Szent István király ünnepéhez kapcsolódó program ezt követően a művelődési házban folytatódott, ahol Berkes Balázs, a község polgármestere köszöntötte a megjelenteket. A falu történetét felidézve elmondta, hogy már a bronzkorban is lakott volt e táj, majd beszélt az első írásos emlékekről és a település jellegzetes Árpád-kori templomáról is. 

– Kevés írott forrás marad fenn az ezer évvel ezelőtti időszakról, így főleg mondákra, visszaemlékezésre lehet támaszkodni. Egy azonban tény: ma is itt vagyunk mi magyarok, a Kárpát-medencében – fogalmazott a polgármester.

Berkes Balázs polgármester köszöntötte az ünnepi közgyűlés vendégeit
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Mint mondta: az állam megalapítása I. István király nevéhez köthető. Első királyunk különleges személyiségének is köszönhetően maradandót alkotott. Következetes és igazságos volt, stabil viszonyokat teremtett. A történelem őt igazolta, máig van mit tanulnunk tőle. 

– Történelmünk a saját kincsesládánk, amelynek egyik legnagyobb értéke a szépséges táj, a nekünk életet adó hazánk, Pannónia. Jelentése a nyár végi termés bőségére utal. Nem véletlen, hogy államalapításunk ünnepén új magyar kenyeret áldunk, majd osztunk meg honfitársainkkal. – hangsúlyozta Berkes Balázs. –  E különleges napon is jussanak eszünkbe a legfontosabb emberi értékek, hogy e szép magyar hazában továbbra is hitünkben gazdagon, reményekkel telve, békében élhessük mindennapjainkat. 

Vendégek a rendezvényen, balról jobbra: dr. Bagó József, dr. Bablena Ferenc és dr. Szabó Sándor
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu


– Talán nincs felemelőbb nap mint augusztus 20-a arra, hogy a vármegye valamennyi települése, minden itt lakó és ide látogató együtt ünnepeljen – fejtette ki köszöntőjében Becsó Zsolt országgyűlési képviselő. – Bár a történelem szereplői változnak, azonban ez a dátum eltörölhetetlen és megkerülhetetlen. Mi, mai magyarok, éljünk bár a Föld bármely pontján, büszkén és nemzeti öntudatunkban megerősödve, lélekben együtt ünnepelhetjük Szent Istvánt és művét: a független, keresztény európai államot, Magyarországot. 

A honatya beszédében visszaidézte Egyházasdengeleg múltját és arra is kitért, hogy a település az elmúlt évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül. A különböző pályázati forrásoknak köszönhetően több százmillió forint érkezett a faluba, amiből megújultak az utak, korszerűsödtek az épületek. 

Első királyunkat Istenbe vetett hite mellett egyszerre jellemezte szigor és nagylelkűség

– Szent István király hatalmas ember volt, mégis szerény és érző lélek. Tetteit az Istenbe vetett erős hit és bizalom mellett a megmaradásért érzett szigor,  ugyanakkor a nagylelkűség, a szeretet és a páratlan intelligencia vezették. Ő az, aki az államalapítással végleges otthont, hazát adott nekünk – emelte ki ünnepi beszédében Skuczi Nándor, a közgyűlés elnöke. – Szent István nem csak államot alapított számunkra, de megmutatta az utat is, amelyen járva több mint ezer éve meg tudott maradni nemzetünk. Ez az út a kereszténység útja, mely István idejében sem a könnyebbik utat jelentette.  Most sem. De ez az egyetlen, amelyen van tovább.

A program méltó lezárásaként kulturális műsort láthattak a jelenlévők. A Kenderike Táncegyüttes fiataljai mutatták be tánctudásukat, de vers és ének is szerepelt az előadások között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában