Gyérítés

2023.08.05. 11:27

Nógrád-szerte védekeznek a szúnyogok ellen

Elkezdődött a szúnyoggyérítés időszaka, így megyeszerte egyre több településen végzik el a vérszívók elleni védekezést.

Nagy Orsolya

A szúnyogok nemcsak bosszúságot okoznak, hanem több betegség okozói is lehetnek

Forrás: Shutterstock

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője portálunk érdeklődésére elmondta, hogy 2013 óta minden évben a katasztrófavédelem irányítja a szúnyogok elleni központi védekezést.

– Az egységes védekezés így költséghatékonyabb, hiszen nagy dózisban kedvezményes áron beszerezhetők a védekezéshez szükséges eszközök, illetve a védekezés is összehangolt. A központi szúnyoggyérítési program azokra a területekre terjed ki, ahol a szúnyoginvázió a legnagyobb méreteket ölti. Természetesen a központi szúnyoggyérítés mellett minden önkormányzatnak lehetősége van saját költségvetése terhére is elvégeztetni a településen – közölte Kapás Márton.

Hozzátette: a munkálatokat a katasztrófavédelem irányítja, a kezeléseket szakemberek végzik, minden esetben a közegészségügyi hatóság által engedélyezett irtószerekkel.

Vizsgálattal határozzák meg

Mint mondta, azt, hogy mely területekre terjed ki a központi szúnyoggyérítés, szakértői vizsgálatok határozzák meg. Ezek a szakemberek entomológusok, vagyis rovartannal foglalkozó szakértők. A helyismerettel rendelkező szakemberek ismerik a szúnyogok tenyészőhelyeit, és a kifejlett egyedek előfordulási helyeit is. Ezeken a pontokon mérik rendszeresen a csípésszámot, továbbá a vízben fejlődő szúnyoglárvák számát. Az adatokat kiegészítik az elmúlt évek ár- és belvízi védekezése során szerzett információkkal, valamint az állampolgárok által az önkormányzatok felé jelzett bejelentésekkel és azok alapján végzett szakértői vizsgálatokkal. A szakértők által folyamatosan végzett monitoring pedig elengedhetetlen, mert a tenyészőhelyeket és az adott időjárási viszonyokat is figyelembe kell venni a kezelés helyének és gyakoriságának megállapításakor.

Kapás Márton arra is kitért, hogy az előírások szerint a szúnyoggyérítést alapvetően kétféle technológiával végzik, ott ahol azt a szakértő a szúnyogok egyedszám-növekedése miatt javasolja.

– A biológiai gyérítés során egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. Ez a módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezéshez nem alkalmazható, csak az utánpótlásuk csökkenthető a lárvák elpusztításával. A kémiai szúnyoggyérítés során pedig egy piretroid hatóanyagú irtószert permeteznek a szakemberek földi úton, azaz platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével – emelte ki a szóvivő.

Emberekre ártalmatlan a szer

Kifejtette: az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra és növényekre ártalmatlan, az csak többezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást. Hektáronként mindössze fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatás után néhány órával pedig le is bomlik. A szakemberek a kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt a szúnyogirtás. Ennek ellenére elővigyázatossági okokból a gyérítés előtt a szakemberek tájékoztatják a méhészeket, hogy mikor és hol lehet permetezésre számítani. A kémiai permetezés a települések belterületén zajlik.

A szóvivő azt is elárulta, hogy a megelőző években légi kezeléseket is alkalmaztak, azonban a légi kijuttatásra engedélyezett szúnyogirtó készítmények engedélye lejárt, így a továbbiakban ezt a technológiát csak járványügyi veszélyhelyzet esetén, az országos tisztifőorvos egyedi hozzájárulásával lehet használni. Kapás Márton hangsúlyozta, fontos, hogy a ház körüli tenyészőhelyeket megszüntessék, hiszen ezeket a központi szúnyoggyérítés csak részben éri el. Célszerű azokat a kerti tárgyakat, amelyekben megáll az esővíz kiüríteni, vagy lefedni. A ház körüli vízelvezető árkokat is érdemes rendben tartani, hiszen ha nem áll bennük a víz, akkor szúnyogok sem fejlődnek bennük.

Több településen gyérítettek
A közelmúltban szűkebb hazánk több településén is végeztek szúnyoggyérítést az önkormányzatok intézkedésére, így például Szécsényben, Ipolytarnócon, de Balassagyarmaton is. A katasztrófavédelem által szervezett központi szúnyogok elleni védekezésről jelenleg még nincs információ Nógrád megyében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában