Allergia

2023.08.15. 13:50

Nehéz napok várnak az allergiásokra Nógrádban, nőtt a levegő parlagfűpollen szintje

Az elkövetkezendő napokban a pollenek gyors emelkedésére kell majd számítani, így az arra érzékenyeknek fokozottan kell védekezniük.

Nagy Orsolya

Tisztul a levegő a csapadékosabbra forduló időjárásnak köszönhetően. Ez idő tájt a parlagfű pollenjei okozzák a legtöbb gondot

Forrás: Nool.hu illuszráció

Fotó: Shutterstock

Már virágzik a parlagfű, amelynek pollenje egyre magasabb. A Nemzeti Népegészségügyi Központ pollenjelentése szerint a parlagfű pollenkoncentrációja akár a nagyon magas szintet is elérheti. Mint írták, a parlagfűre érzékenyeknél közepes és erős tünetek is jelentkezhettek, amelyek a pollenkoncentráció emelkedés hatására fokozódhatnak, így jelentkezhet orr- és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés. Az allergiásoknak éppen ezért fontos a megfelelő gyógyszer szedése, valamint szükség esetén érdemes orvosukat is felkeresni. Ezen túlmenően javasolt figyelni a pollenek előrejelzését is.

Nem csak a parlagfű okozhat tüneteket, ugyanis a csalánfélék pollenje is magas. Az üröm és a kenderfélék virágporának koncentrációja az alacsony-közepes tartományban alakulhat, helyenként elérheti a magas szintet, az útifűé, a libatopféléké országosan alacsony, esetenként közepes, míg a pázsitfűfélék, a lórom, az ernyősvirágzatúak, a gyékény és a sás pollenszemei jellemzően alacsony koncentrációban vannak jelen.

allergia, pollen, pollenszezon, betegség, beteg
Az allergiás tünetek sokak életét megkeserítik
Fotó: Shutterstock / Forrás: Nool.hu illuszráció

Hozzátették: a kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan a közepes-magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

Kovács Hetti, salgótarjáni természetgyógyász a témával kapcsolatban korábban kifejtette portálunknak, hogy az allergia a szervezet túlzott védekező reakciója olyan anyagokkal szemben, amelyek normális körülmények között nem okoznának semmilyen problémát. Mint mondta, egyik napról a másikra nem lehet ugyan megszüntetni a tüneteket, de a tévhittel ellentétben teljesen elmúlhat, ugyanakkor nagyon komoly életmódváltás szükséges hozzá.

Az időjárás is nagy mértékben befolyásolja a levegőben lévő pollenek koncentrációját. A napokban pedig szélcsendes, napsütéses időjárás várható, amelynek hatására tovább emelkednek a pollenek. A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint sok napsütés várható a héten, a hőmérséklet pedig 30-33 Celsius fok körül alakul majd, csupán szórványosan lehet egy-egy záporra, zivatarra számítani. A hét második felére pedig akár 35 Celsius fok is lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában