Nagy Ipoly-takarítás

2023.08.11. 20:00

Nagy Ipoly-takarítás: hűtő, játék és háztartási hulladék is előkerült már a folyóból (fotók)

A napokban zajlik a Nagy Ipoly-takarítás, a résztvevő települések maguk gondoskodnak a hozzájuk tartozó szakaszokról. Az önkéntesek pedig Nógrádszakálnál szálltak vízre, hogy csütörtökön Ludányhalászi, míg pénteken Bussa irányába gyűjtsék a hulladékot. Szombaton Balassagyarmaton folytatódik majd a környezetvédelmi akció.

Lászlók Judit

A napokban zajlik a Nagy Ipoly-takarítás

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Mint arról portálunk már beszámolt: a Duna-Ipoly Sportegyesület és a Pro Civitate Dei Egyesület szervezésében immár harmadik alkalommal rendezik meg a Nagy Ipoly-takarítást a napokban Hídvégi Vincének, a Duna-Ipoly Sportegyesület alelnökének az ötlete alapján és az egyesület alapelveihez igazodva. Ennek során a folyót és annak partját mintegy 175 kilométer hosszan tisztítják meg a hulladéktól. A munkát a folyón mintegy kilencven kenuból, míg a parton gyalogosan, önkéntesek segítségével valósítják meg.

Frankó Viktória, a kezdeményezés térségi koordinátora portálunknak elmondta: szűkebb hazánkból Balassagyarmat, Ipolyszög, Őrhalom, Dejtár, Drégelypalánk, Hont, Ipolyvece és Patak csatlakozott a környezetvédelmi akcióhoz. Ezáltal az önkormányzatok vállalták, hogy a hozzájuk tartozó szakaszokat megtisztítják. Az önkéntesek pedig a továbbiakat.

– Az eredeti terveink szerint Őrhalomtól indultak volna, azonban ezen a szakaszon nagyon magas a vízhozam, sok az örvény, illetve a torlasz is. Ezért az önkéntesek csütörtökön Nógrádszakálnál szálltak vízre hat hajóval és Ludányhalászi irányába szedték ki a hulladékot a vízből. Sajnos nagyon sok hűtőt találtak, illetve akadt háztartási hulladék, Batman-es papucs, dömper, lavór, valamint különböző játékok és rengeteg flakon is. 

Pénteken szintén Nógrádszakálnál ültek kenuba, viszont ezúttal Bussa felé vették az irányt – mondta Frankó Viktória, aki kifejtette továbbá: a munkát a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület tagjai segítik egy hajóval a vízen, illetve egy autóval a parton. Egyrészt gondoskodnak a résztvevők biztonságáról, valamint elakadás esetén segítik a folyón a továbbhaladást.

A térségi koordinátor kiemelte: három évvel ezelőtt több évtizedes hulladéktól sikerült megtisztítani az Ipolyt, míg tavaly 124 köbméter hulladék gyűlt össze a teljes szakaszon. Idén ezek a számok várhatóan kisebbek lesznek, de sajnos már az első napon azt tapasztalták, hogy az emberek továbbra is felelőtlenül szemetelnek. 

– Az akció célja, hogy amennyire lehet tisztítsuk meg az Ipolyt és annak partját a szeméttől. Azonban hosszú távon fontos lenne, hogy az emberek megértsék, a szemeteléssel szennyezik a környezetüket, köztük az Ipolyt is. Ezért szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy ne szemeteljenek, hiszen nem mindegy, hogy milyen állapotban adjuk át ezt a folyót a következő generációk számára! – hangsúlyozta Frankó Viktória, aki végül kitért arra is, hogy a folyó napról napra apad, így szombaton talán már Balassagyarmatnál is vízre tudnak majd szállni az önkéntesek. Azonban egy szakaszt biztosan ki kell hagyniuk a magas vízhozam és a nagy torlaszok miatt. 

Mint mondta: szombaton Balassagyarmaton 10 órakor lesz a gyülekező a kamionparkoló melletti híd lábánál. Ehhez többek között már 18 ember csatlakozott a Balassagyarmati Nyugdíjasklub, valamint az Úszni jó csapata. Ugyanakkor lehet még csatlakozni, így várják azokat – akár családokat is –, akik előre nem regisztráltak az eseményre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában