Környezetvédelem

2023.08.09. 20:26

Az összetartozás jegyében, 175 kilométeres szakaszon valósul meg a Nagy Ipoly-takarítás

A harmadik Nagy Ipoly-takarítás környezetvédelmi akcióval kapcsolatban tartottak ünnepélyes sajtótájékoztatót szerdán a balassagyarmati Városháza dísztermében. A háromnapos, két országot érintő esemény csütörtöktől szombatig zajlik majd a Duna-Ipoly Sportegyesület és a Pro Civitate Dei Egyesület rendezésében.

Lászlók Judit

A harmadik Nagy Ipoly-takarítás környezetvédelmi akcióval kapcsolatban tartottak ünnepélyes sajtótájékoztatót

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A szervezők immár harmadik alkalommal rendezik meg a környezetvédelmi akciót, amely során az Ipoly folyót és annak partját mintegy 175 kilométer hosszan tisztítják meg a hulladéktól. A munkát a folyón kenukból, míg a parton gyalogosan, önkéntesek segítségével valósítják majd meg. 

A sajtótájékoztatón Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere elmondta, hogy a kezdeményezésben 33 felvidéki és 13 magyar település vesz részt. Kiemelte továbbá: az Ipoly folyó sajnálatos módon a 20. század szörnyűségeinek köszönhetően a magyar történelem legtragikusabb eseménye kapcsán határfolyójává vált. Úgy tűnik azonban, hogy a 21. században az Ipoly inkább már összeköt bennünket, köszönhetően az Európai Unióhoz való csatlakozásnak, és annak, hogy egyre több híd épül a folyón. 

Ezt követően Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szintén hangsúlyozta, hogy az Ipoly nem elválasztja, hanem összeköti az anyaországot a felvidéki magyarsággal, illetve az ott élő szlovák polgárokat is Magyarországgal. Majd a Nógrád Vármegyei Önkormányzat támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Végül méltatta a takarításban résztvevők önkéntességét, amellyel szerinte példát mutatnak mások számára. 

Fontos az önkéntesség és a környezetvédelem

Ezután Gaal Gergely, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) Pest vármegyei elnöke, a Dialógus Alapítvány alapítója elmondta, hogy a párt azért állt a civil kezdeményezés mellé, mert olyan értékeket jelenít meg, amelyek számukra is fontosak: az önkéntesség, a környezetvédelem, a közösségépítés, a példamutatás, a határokon átívelő együttműködés, valamint az egészséges életmód és a sport jótékony hatásának a bemutatása. 

– Idén közel háromszáz önkéntes regisztrált a rendezvényre, de ez nem az összes résztvevőt jelenti, hanem csak az egyik hivatalos oldalon feljegyzett résztvevőket. Az önkéntesek mintegy 90 vízi járművel, főleg kenukkal fogják a vízen a hulladékgyűjtést végezni – fogalmazott Gaal Gergely. Majd köszönetet minden támogatónak, köztük Hídvégi Vincének, a Duna-Ipoly Sportegyesület alelnökének, akinek az ötlete alapján és a szervezet alapelveihez igazodva valósulhat meg immár harmadik alkalommal a folyó megtisztítása a hulladékoktól.

Gaal Gergely szólt továbbá arról is, hogy idén már gyerekek is részt vehetnek a hulladékgyűjtésben. Ugyanis a kezdeményezés értékei csak akkor érhetnek célt, ha a legkisebb generációnak is jó példaként tudják azt felmutatni. A program továbbá három napon keresztül zajlik majd. Csütörtökön délelőtt szállnak vízre először az önkéntesek és az Ipoly 175 kilométeres szakaszát fogják megtisztítani. Vasárnap pedig egy ünnepélyes rendezvénnyel zárják majd le az eseményt. 

Megnehezíti a magas vízhozam és az örvények

Dr. Bablena Ferenc, a Kereszténydemokrata Néppárt Nógrád vármegyei elnöke, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének az alelnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy idén a Nagy Ipoly-takarítást nehezíti a magas vízhozam és az örvények is. Emiatt pedig sokkal veszélyesebb a hulladékgyűjtés. Ezért a vízre csak a megfelelő szakértelemmel rendelkező emberek szállhatnak majd. 

Jámbor László, a Beszterce megyei közgyűlés tagja pedig elmondta, hogy Beszterce megye ezúttal is támogatta a rendezvényt és a jövőben is fogja. Fontosnak tartják ugyanis, hogy egy tiszta és szép folyót adjanak át a következő generációknak. 

A sajtótájékoztatón megtudhattuk továbbá azt is, hogy a kezdeményezésben a határ két oldaláról négy megye – Nógrád, Pest, Nyitra, Beszterce – vesz részt. Szűkebb hazánkból Balassagyarmat, Őrhalom, Dejtár, Drégelypalánk, Hont, Ipolyvece és Patak csatlakozott a környezetvédelmi akcióhoz. Az esemény fővédnöke Pánczél Károly, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának az elnöke. A kezdeményezés térségi koordinátora Frankó Viktória. A Nagy Ipoly-takarítást Balla Mihály országgyűlési képviselő mellett, Juhász Hajnalka országgyűlési képviselő, a KDNP alelnöke is támogatja, aki ezúttal gyermekáldás miatt nem tud részt venni a projektben. A háromnapos eseményen pedig tiszteletét teszi majd Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában