Kiállítás

2023.08.12. 12:28

Különleges tárlat nyílt a tarjáni könyvtárban: elkezdődött a magyar fotográfia napjának ünneplése

A kulturális kormányzat idén hagyta jóvá a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének kezdeményezését, amely azt javasolta, hogy augusztus 29-e legyen a magyar fotográfia napja.

Csongrády Béla

Simon Péter összes fotóján ugyanaz a modell látható különféle pózokban

Forrás: Beküldött fotó

A kései utódok így kívántak – s kívánnak azóta is – tisztelegni Vállas Antal bölcsészdoktor, matematikus és fizikus munkássága előtt. Nevezett ugyanis a Magyar Tudós Társaságban 1840-ben ezen a napon mutatta be a dagerrotípiának nevezett újszerű fotótechnikai eljárást.

A Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület azonnal csatlakozott az emlékezők táborához, s ez alkalomból minden évben több kiállítást is rendez. Az idén az első ilyen program a minap a helyi Balassi Bálint Megyei Könyvtár Bóna Kovács Galériájában volt, ahol egyik egyesületi társuk, Simon Péter Válogatás képeinkből című tárlatát nyitották meg. 

A helyi születésű, itt iskolázott, a kórházban műszaki beosztásban dolgozó alkotó évek óta az egyik karakterisztikus tagja a fotóklub közösségének. Jelenlegi kiállítása címében a többes szám képei szereplőjének, egy Klaudia nevű modellnek a jelenlétével magyarázható. Mind a huszonkét fotó ugyanazon budapesti hölgyről készült a legkülönfélébb környezetben, öltözetben, érdekes, izgalmas pózokban. A tárlatot az egyik ugyancsak rendkívül kreatív klubtag, Csomor Imre nyitotta meg, s beszéde legalább olyan eredeti, mondhatni különleges volt, mint a maga a tárlat. 

A pályatárs képteremtőnek nevezte Simon Pétert, aki megálmodja, vizualizálja és komoly szervezőmunkával, időt, fáradságot nem sajnálva megteremti, realizálja a fotózás feltételeit. A modellhez több mint hároméves ismeretség, barátság és mindenekelőtt kölcsönös bizalom fűzi. Enélkül ugyanis nem lehetne ilyen képeket készíteni. Csomor Imre jellemzése, egyedi véleménye szerint a kiállító alkotó a fotográfusok legmagasabb szintű szűk csoportjába tartozik. A megnyitószöveget – mintegy az abban foglaltakat megerősítve – követően Csomor Imre néhány, a repüléssel kapcsolatos, jól kiválasztott zeneszámokkal kísért filmjét is bemutatta.

A tárlat iránt érdeklődők kivetítőn is láthatták valamennyi fotóját, és részesei lehettek egy kecskeméti, illetve egy szlovákiai – konkrétan szliácsi – repülőnap élményeinek. Az utóbbi felvételeken szaud-arábiai és lengyel pilóták manővereit is látni lehetett. Homoga József, a fotóklub elnöke megköszönte Csomor Imre közreműködését, és mindenekelőtt Simon Péter munkáját, amelyet egy emléklap átadásával is elismert. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában