Múltidéző

2023.08.22. 19:50

Így mulattunk 30 éve Salgótarjánban a III. Vidám Vásáron!

Felidéztük a régi idők népszerű salgótarjáni rendezvényét, a Vidám Vásárt. A nívós fellépőket és a remek kísérőprogramokat felsorakoztató eseménysorozatot harminc évvel ezelőtt harmadik alkalommal rendezték meg.

Angyal Eszter

Minden korábbinál gazdagabb program várta 1993. augusztus 19. és 22. között a III. Vidám Vásárra ellátogatókat Salgótarjánban. A három, vagy gyakran négynapos, akkoriban kifejezetten nívósnak számító rendezvényt a Tóstrandon tartották, s évről évre sikerült minden korosztály és minden zenei stílus kedvelőinek az igényeit kielégíteni általa. A minden évben augusztus 20-a köré szervezett Vidám Vásár hangulatát hosszú éveken át neves fellépők és színes kísérőprogramok – köztük gyermekprogramok és sportesemények – emelték, s persze nem volt ez máshogy kereken 30 éve sem. 

– Augusztus 22-én, vasárnap délután végét ért a háromnapos vigalom, a kora esti órákban bezárta kapuit a III. salgótarjáni Vidám Vásár. A rendezvény második és harmadik napján  – hasonlóan az első naphoz  – minden meghirdetett kulturális- és sportprogram rendben lezajlott. A harmadik napon is ugyanúgy áramlott a tömeg, mint a megnyitó napján, ami azt bizonyítja, hogy az emberek  – feledve minden bajukat – éhesek a kikapcsolódásra és azt szeretnék, hogy gyakrabban nyíljon módjuk hasonló rendezvényeken részt venni – tudósított címlapján a Nógrád Megyei Hírlap 1993. augusztus 23-i számában.

Lufi, vattacukor és megannyi vásári árus kínálatából válogathattunk
Volt lufi, vattacukor és megannyi vásári árus kínálatából válogathattunk
Forrás: Nógrád Megyei Hírlap 1993. augusztus 26.

Augusztus 19-én este a Szellemirtók című humoros műsorral vette kezdetét a III. Vidám Vásár, majd a Ladánybene 27 koncertezett. Augusztus 20. és 22. között többek között a közönség elé lépett egy nosztalgiaest keretében Kovács Erzsi, Payer András, Garai Zsolt, majd bemutatkoztak a vásár színpadán tehetséges megyei zenekarok: a Bluseum, a No future, az A la carte együttes is. 

Volt élő Maksa-híradó, rock and roll- és diszkóparti, a rendezvény záró napján pedig jó ebédhez szólt a nóta Urbán Katalin, Bojtor Imre és Bohács István előadásában, valamint a Gabora zenekar kíséretében. Felléptek néptáncegyüttesek – köztük a Nógrád Táncegyüttes –, bűnügytechnikai bemutatót láthattak az érdeklődők, de volt közlekedésbiztonsági vetélkedő, s természetesen minden napot átszőttek a gyermekek számára szervezett jobbnál jobb programok. 

A „Meseország” feliratú játékpavilont szinte minden gyermek kipróbálta
Forrás: Nógrád Megyei Hírlap 1993. augusztus 23.

A rendezvény ideje alatt gyakrabban jártak a helyijáratos buszok, volt egészségügyi szolgálat, valamint megfelelő mennyiségű és minőségű étellel és itallal is készültek a rendezvényen résztvevőknek a szervezők. A kereken 30 évvel ezelőtti, ingyenesen látogatható eseményen ötven- és hatvanezer közötti létszámú látogatót számláltak a szervezők, s aligha akadt köztük olyan, aki bármilyen szempontból is elégedetlen lehetett volna.

A látogatók elégedettek voltak, a kiszolgálásra nem hallottunk panaszokat. A jó kedély és a kellemes hangulat uralta a Tóstrand néhány ezer négyzetméterét, s ez kisugárzott magára a városra is 

– nyilatkozta a megyei napilapnak akkoriban a Vidám Vásár egyik főszervezője.

A vásári forgatagban közel hatvanezer ember megfordult
A vásári forgatagban közel hatvanezer ember megfordult
Forrás: Nógrád Megyei Hírlap 1993. augusztus 21-22.

Az idei vásárt már majdnem európai színvonalúnak mondták. Többen megfogalmazták, hogy tulajdonképpen három nagy újdonsága volt ennek a vásárnak: mindenekelőtt a tűzijáték, az Amstell sátor működtetése és Czine Béla állatkertje 

– tette hozzá. 

A salgótarjáni Vidám Vásároknak tiszteletreméltó, hosszú évekre visszanyúló múltjuk volt, idővel azonban sajnos elhalványult a fényük. Azok, akik még részesei voltak ezeknek az eseményeknek, talán kivétel nélkül mind úgy gondolják, hogy a város és a környék egyik legjobb programja volt ez, s mindig izgalommal várták, hogy mit tartogat majd az adott évben. Néha jó lenne visszarepülni az időben, s újra átélni ezeket a felhőtlen pillanatokat...

Huszonöt éve így vélekedtek a Vidám vásárról
Huszonöt éve így vélekedtek a Vidám Vásárról
Forrás: Nógrád Megyei Hírlap 1998. augusztus 18.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában