Évforduló

2023.08.10. 13:55

Huszonöt éve lett a helyi közösségé a Bánki-tó – rendezvénysorozattal készülnek

Különleges jubileumhoz érkeznek el nyár végén a bánkiak. Huszonöt esztendővel ezelőtt ugyanis győzedelmeskedett a helyi közösség hosszú harca, amelynek nyomán a község önkormányzatának tulajdonába került a máig töretlen idegenforgalmi népszerűségnek örvendő tó.

Hegedűs Henrik

Évente több rendezvényt is tartanak a Bánki-tó környékén

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Annak idején, 1998 júliusának végén a Heti Nógrád című újságban Lomen János, a község akkori polgármestere panaszkodott a lehetetlen helyzetre a lap tudósítójának. Elmondta: a tó a magyar állam tulajdona, használója pedig a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ). Ráadásul az 1996-ban, a Horn-kormány idején megszületett sporttörvény a tavat a sportingatlanok kategóriájába sorolta, és a rendelkezések értelmében az állami tulajdonú létesítmények használóját illeti meg a tulajdonjog, méghozzá ingyen. 

Bonyolította a körülményeket, hogy az önkormányzat és a MOHOSZ egyaránt jelentkezett erre a birtokbavételre, de mivel nem a falu kezelte a vízfelületet, eleve hátrányból indult ebben a „versenyben”. Lomen János hozzátette: próbáltak megegyezni a horgászokkal, egy ideig kedvezően alakultak a tárgyalások, hiszen felajánlották, ha az önkormányzat megkapja a tavat, a MOHOSZ számára hivatalos szerződésben negyven évre biztosítják a halászati jogot, de ez az érv sem használt. A polgármester felemlegette, a szövetség ezzel a helyi tagság érdekeit is figyelmen kívül veszi, hiszen ők, a bánki pecások alkalmazzák a halőrt, a parkőrt, évről évre szorgosan tisztítják, rendben tartják a tavat és közvetlen környezetét, sőt, korábban a tanács, majd az önkormányzat is sokat tett a tóért. 

Lomen János végezetül kijelentette: minden megengedett eszközt latba vetnek a törvény megváltoztatása érdekében. A nyilvánossághoz fordultak, kérték a politikusok, így az éppen az esztendő tavaszán először mandátumhoz jutott Balla Mihály országgyűlési képviselő közbenjárását is – aki a polgármester társaságában még ki is lapátolt a tó közepére, bizonyítva, hogy egy csónakban eveznek.Tárgyalást kezdeményeztek a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal, aláírásgyűjtést indítottak, és ha ez sem elég, a polgári engedetlenségtől sem riadnak vissza, ha kell, a polgármester éhségsztrájkba kezd a parlament épülete előtt.

A küzdelem végül a bánkiak javára dőlt el, a Miniszterelnöki Hivatal és a Pénzügyminisztérium egyaránt a falubeliek mellé állt, és végül a Kincstári Vagyoni Igazgatóság az önkormányzatnak ítélte meg a tulajdonjogot.

Az évforduló alkalmából a bánkiak rendezvénysorozattal köszöntik ősszel, hogy immár huszonöt esztendeje végleg az övék lett a szeretett tavuk. Ennek első állomása szeptember 9-én, szombaton délután 14 órai kezdettel egy tóparti élményfestéssel egybekötött vigasság lesz táncházzal, sárkányhajózással, izgalmas játékokkal fűszerezve a gyermekeknek. 

Október 23-án, hétfőn pedig a polgármesteri hivatal rendezvénytermében egy kiállítás keretében mutatják be azokat a műveket, amelyek az élményfestés alatt készültek, valamint a tóval kapcsolatos régi fényképeket, egyéb relikviákat is. Ezen napon egy emlékező kerekasztal-beszélgetést is tartanak majd. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában