Észak-Nógrád

2023.08.15. 10:29

Füleken átadták a park felújított kapuját, törekedtek a történelmi hűségre

Nógrád keleti feléből népszerű úti cél a váráról híres Fülek. Most megújult a városi park, majdnem másfél kilométernyi kerítés épült köré, a kovácsoltvas kapu pedig a történeti hűséget tükrözi.

Faragó Zoltán

A felújított díszkapu előtt, az átadáson

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

A füleki városi park új bejáratát és teljes kerítését Palóc Napok és Városnapok sorozat részeként, a napokban adták át. A történelmi kapu másolata és az azt körülölelő felújított köztér esztétikus bejáratot teremtett a parkba, a kerítéstől a város a biztonság növekedését, a közvagyon megóvását és energia-megtakarítást reméli.

A Berchtold-kastély, amelyben ma a gimnázium működik és melléképülete közé a város felépítette az eredeti, valaha a kastély előtt álló díszkapu hozzávetőleges másolatát. 

– Ez nem pontos kópia, csupán a rendelkezésre álló történelmi fotók alapján rekonstruáltuk. Azt gondolom, remekül kiegészíti a kastély és a park történelmi hangulatát – nyilatkozta Agócs Attila polgármester.

Kifejtette, hogy a hosszadalmas engedélyezési eljárás miatt a projekten már két éve dolgoznak. A város végül két részre osztotta a projektet: az elsőben a park bejárata és a kovácsoltvas kapu épült meg. E fázisban történt meg a bejárat és a kastély alagsorának építéséhez szükséges tereprendezés is.

A város önerőből valósította meg a beruházást
Fotó: Beküldött / Forrás: Nool.hu

A második fázisban az egész 18 hektáros parkot illeszthető elemekből készült kerítéssel vették körül. Az új kerítés hossza 1,4 kilométer. Az önkormányzat azért döntött a kerítés megépítése mellett, hogy megvédje a park tárgyi felszereltségét és növényeit a vandáloktól, s hogy megelőzze az alkalmazkodni képtelen lakosok csoportosulását. A park éjjeli zárva tartásától az önkormányzat áram-megtakarítást is remél.

– Hetvenöt világítópont található a területen, ami a város közvilágításának közel 10 százalékát teszi ki. Éjjelre ezt ki fogjuk tudni kapcsolni, tehát spórolunk az árammal. A tervek szerint a parkot 22 órakor zárjuk és 6-kor nyitjuk. A nyitvatartást még módosíthatjuk a sportolók vagy a munkába igyekvők szükségletei szerint – mondta a polgármester.

A projekt teljes költsége 230 ezer Euró, amit az önkormányzat saját költségvetéséből fedezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában