Zene határok nélkül

2023.08.01. 19:50

Fiatal operaénekes nyerte a gyarmati muzsikustábor nagydíját

A közelmúltban zárult a 36. Zene határok nélkül elnevezésű nemzetközi muzsikustábor Balassagyarmaton. A résztvevők nevezhettek Weiner Leó, vagy kortárs magyar zeneszerzők műveinek előadásával a meghirdetett előadói versenyen. Az esemény nagydíját Takács Lilla operaénekes vehette át.

Nool.hu

Takács Lilla operaénekes

Forrás: Beküldött fotó

Mint arról korábban beszámoltunk: a Balassagyarmati Dalegylet Egyesület tábort szervezett a helyi Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában július 21. és 30. között. A balassagyarmati muzsikustábor közel hetven Kárpát-medencei ifjú muzsikusa tíz napon át tanulhatott neves szakemberektől hegedű, brácsa, gordonka, klarinét, ének, zongora, gitár és kamarazene szakokon. Mások mellett oktatott Perényi Eszter, Tokody Ilona, Eckhardt Gábor, Klenyán Csaba és Kanyó András, Banda Ádám, Kiss Péter, Varga István is. 

A naponta rendezett hangversenyeket követő szakmai megbeszéléseken, s a színpadi magatartásról szóló workshopon egyaránt széles előadói, művészeti világ nyílt meg a hallgatók számára, miközben a város közönsége megszámlálhatatlan élménnyel gazdagodott.

A résztvevők nevezhettek Weiner Leó, vagy kortárs magyar zeneszerzők műveinek előadásával meghirdetett előadói versenyre is. A Perényi Eszter Kossuth-díjas hegedűművész vezette zsűri – Tokody Ilona, Eckhardt Gábor, Klenyán Csaba és Kanyó András – egyhangú döntéssel ítélte oda a nagydíjat Takács Lilla énekesnek. Első díjban részesült kortárs magyar mű kiemelkedő tolmácsolásáért Siket Flóra (fuvola), míg Weiner Leó művének méltó előadásáért Kovács Gregor (zongora) kapott első díjat.

– A hangversenyekkel, versennyel társult kurzus a 12-30 éves, kiemelkedően tehetséges korosztály számára nyújt intenzív tanulási lehetőséget. A többféle hangszeren a tanulók megismerik egymás szakmai problémáit, különböző Kárpát-medencei iskolák zenéről alkotott elképzeléseit, s életre szóló szakmai barátságok is kötődnek. A palóc főváros egyre színesebb kulturális programjának mára elmaradhatatlan része – mondta Ember Csaba karnagy, a tábor szervezője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában